Tražili vakcinu a dobili stijenu? Naravno, u pitanju je lažna vijest

1059

Dezinformacije ne poznaju granice i kontinente. O tome najbolje govore činjenice da su, na našem govornom području, Austrija, Japan, Kanada, Indija, neke od zemalja koje se pominju u raskrinkanim objavama u kojima se plasiraju lažne tvrdnje u vezi vakcine protiv kovida.

Ovoga puta na red su došle manje poznate zemlje.

„Malavijska vlada naručila je vakcine od Zimbabvea i sve što su dobili je velika stijena“, piše u objavi na fejsbuku u kojoj je podijeljen video na kojem se vidi veliki brodski kontejner u kome se nalazi ogromna stijena.

Na snimku je moguće vidjeti ljude u odijelima, koji zapravo jesu zvaničnici Vlade Malavija, međutim oni nijesu tu da bi dočekali navodno naručene vakcine iz Zimbabvea.

O čemu se zapravo radi?

U članku objavljenom na portalu Bussines Insider Afrika, koji nosi naslov, „Malavi zaustavlja izvoz dragog kamena u Kinu“, govori se o odluci Vlade te zemlje da zaustavi izvoz dragog kamena, koji je trebao da bude prodat Kini. U pomenutom tekstu nalazi se i video koji je na fejsbuku podijeljen uz netačan opis događaja.

O ovoj temi pisao je i Malavijski portal Times.

„Ministar rudarstva, Rashid Gaffar, zaustavio je izvoz mineralne stijene od ružičastog kvarca, teške 25 tona, koju su službenici iz njegovog ministarstva prodali i namijenili za azijsko tržište. U razgovoru za Malawi News Gaffar je rekao da je zaustavio prodaju, jer nije bio zadovoljan razlozima koje su naveli ljudi iz njegovog ministarstva, a koji su je procjenili na 2 miliona. „Zaustavio sam izvoz dragocjene stijene jer bih želio da istražim njenu pravu vrijednost“, izjavio je ministar rudarstva“, navodi se u članku.

Demantovanjem lažnih tvrdnji koje kažu da je Vlada Malavija naručila vakcine od Zimbabvea a onda dobila kontejner sa velikom stijenom, bavio se i afrički fact-checking portal „AfricaCheck“.

„Ne, slika ne pokazuje stijenu koju je dobila Vlada Malavija umjesto naručenih vakcina“, naslov je njihovog članka u kojem je ocjenjeno da je vijest lažna.

Slike članova Vlade Malavija ispred kontejnera u kojem se nalazi velika stijena, moguće je vidjeti i na sajtu Malawi24, međutim nema govora o vakcinama i Zimbaveu.

„Malavijci su izrazili zabrinutost zbog toga što zemlja gubi mnogo sirovih minerala koji se izvoze u ogromnim količinama kao uzorci. Slike ogromne stijene smještene u kontejneru, uveliko se dijele na društvenim mrežama. Ministar rudarstva Rashid Gaffar i drugi zvaničnici ministarstva takođe su bili na lokaciji“, navodi se u članku.

Činjenice nam govore da je stijena koja se nalazi u kontejneru zapravo prirodno bogatstvo Malavija, koje je trebalo da bude izvezeno u Kinu, a ne nešto što je stiglo od Zimbabvea umjesto naručenih doza vakcine.

Imajući to u vidu, objavu sa fejsbuka ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.