Nepostojeći intervju američkog senatora: Niti je Durbin pričao za crnogorske medije niti najavio novo bombardovanje

2070

Američki senator Dik Durbin završio je u crnogorskim i regionalnim medijima, ni kriv ni dužan, a njegove navodne izjave o državnom vrhu Srbije koji preko preko svojih agenata iz BIA, učestvuju u Vladi Crne Gore, bile su povod za reakcije političara i analitičara u našoj zemlji.

U tekstu koji je portal Skala radija, objavio 24. februara, navedena je izjava Durbina koji između ostalog kaže: 

Ipak, dva dana nakon objave spornog članka, utvrđeno je da Dik Durbin nije davao nikakve izjave za crnogorske medije.

Portalu Pobjeda.me, potvrdili su iz kabineta Dika Durbina, da su upoznati sa tim da su se pojavile Durbinove ocjene o situaciji o Crnoj Gori, ali navode da on nikada nije komunicirao ni sa Skala radijom, niti ijednim drugim medijem u Crnoj Gori.

Istu izjavu iz Durbinovog kabineta objavio je i portal Vijesti.me.

Ipak, izmišljenu izjavu Durbina sa Skala radija ubrzo, nakon objavljivanja, prenijeli su mejnstrim mediji u Crnoj Gori.

Portal CdM, pozivajući se na Skala radio, piše da je doskorašnje žmurenje na pokušaje destabilizacije Crne Gore od strane Srbije i Rusije prošlost. Ovaj portal je u međuvremenu izmijenio tekst.

U naslovu teksta koji prenosi Antena M, piše:

Isti tekst, Antena M je podijelila i na fejsbuku, a zavrijedio je 187 lajkova i 94 komentara, dok je podijeljen 13 puta.

Na kraju teksta, prenešen je i dio teksta sa Skala radija u kojem se navodi da će

Međutim, ovaj dio teksta je Skala radio, uklonio ubrzo nakon objavljivanja istog.

Portal Standard, takođe je prenio objavu Skala radija, a to su učinili i Aktuelno.me, kao i manje poznati portali Slobodna vojvodina, Autononomija.info, Ibalkan.net, crnogorskiportal.me.

Mediji u Srbiji su, ocijenijeli da je svojom izjavom Durbin podgrijao atmosferu u regionu, pa su odlučili da i do njihovih čitalaca dođe navodna izjava američkog senatora.

Alo.rs navodi kako je u najavi novo bombardovanje iz 1999.

Drama se tu ne završava, već Novosti.rs nastavljaju sa istim narativom – DIK BI PONOVO DA BOMBARDUJE SRBE: Senator demokrata optužio Beograd i SPC da destabilizuju Crnu Goru i oduševio DPS – glasi naslov teksta u Novostima, u kojem navode da je Durbin senator koji je „glasao je za invaziju na Avganistan koja je otvorila niz napada Amerike po svijetu“.

Portal Newsfront.info, pozivajući se na Nacionalist.rs, prenosi kako Milo Đukanović lobira za bombardovanje Srbije.

„Monstruozna izjava američkog senatora: Srbiji opet PRETI BOMBAMA, otkrivamo odakle je izlobirana poruka“ – naslov je teksta koji objavljuje Objektiv.rs, a koji u priču uključuje i analitičara, predsjednika Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimira Marinkovića koji kaže da je Darbinova izjava očigledno izlobirana od strane onih koji ne žele dobro Srbiji.

„Kao političar sa iskustvom, senator Darbin ne bi trebalo da daje ovako neutemeljene ocene i izjave koje su loše za ceo region, pokušavajući da nas podseti na negativne događaje iz 90-ih. Siguran sam da je ova izjava došla iz susednih zemalja koje bi da ospore ugled Srbije i na taj način opravdaju svoje neuspehe – smatra Marinković“ navodi se u tekstu.

Nepostojeća izjava Dika Durbina, navela je i crnogorsku političku i analitičku scenu da prokomentariše poruke senatora. Na ovaj način lažna vijest nastavila svoj životni ciklus kroz prenošenje izjava i komentara.

Imajući u vidu da je sa provjerene adrese, potvrđeno da se radi o netačnim izjavama, te da senator Dik Durbin nije imao nikakve kontakte sa crnogorskim medijima, izvještaj Skala radija, dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Portali CDM, Antena M, Standard, Aktuelno, Autnomija.info, Slobodna Vojvodina, Crnogorski portal, Ibalkan, Radio Sarajevo, Slobodna Bosna, The World News dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

S obzirom na to da su već postojeću lažnu vijest prenijeli i publici je predstavili na potpuno drugačiji način od onoga što je Durbin navodno izjavio, tvrdeći da on i Đukanović rade na bombardovanju Srbije, portal Nacionalist takođe dobija ocjenu lažna vijest, dok portali Alo, Novosti, Novi standard, Objektiv.rs i Newsfront dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti.

Skala radio: Lažna vijest | CDM: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Antena M: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Standard.co.me: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Aktuelno.me:Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Autonomija: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Slobodna Vojvodina: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Crnogorski portal: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | iBalkan: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Bosniaks Info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Radio Sarajevo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Slobodna Bosna: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Skener Info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | The world news: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Bboy News: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Nacionalist.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Opcija: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Objektiv.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Novi Standard: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | SrbNews Front: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Novosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano

In this article