U BOLNICI U BRAJTONU RIJEČI OTAC I MAJKA I DALJE U UPOTREBI, PROŠIRENA TERMINOLOGIJA-ŽELJA PACIJENATA

1147

Informativni portal Pogled objavio je da je u kraljevskoj bolnici u Brajtonu zabranjena upotreba riječi-otac, majka i dojenje, te da je zbog “ugađanja transgenderima, majčino mlijeko postalo čovječije”.

Ovaj medij navodi i da je to samo dio nove politike prilagođene transrodnim osobama, ističući, da je Uprava bolnice sa ponosom prezentovala pažljivo osmišljen pristup. U daljem tekstu stoji da je osoblju podijeljen dokument na 19 strana, sa tabelom termina koje mogu koristiti na „rodno osjetljiv način“.

“Primera radi, propisano je da umesto reči „majka“ koristi „roditelj koji se porodio“, a da „otac“ zamenjuje sa „drugi biološki roditelj“ stoji u objavi portala Pogled.

Istina je da će Brighton and Sussex University Hospitals Trust, biti prva ustanova u Velikoj Britaniji koja će pokušati da usvoji specifičan jezik u svim internim komunikacijama i na sastancima. To je prenio i BBC uz pojašnjenje da su oni prepoznali potrebe za rodnom ravnopravnošću, kad su u pitanju trudnoća, rađanje i dojenje. Iz ove zdravstvene ustanove pojašnjavaju da jezik i dokumentacija treba da odražavaju rodni identitet pojedinca, pa su nakon pažljivog razmatranja došli do rješenja koje, uključuje i trans i nebinarne  pacijente, a ne ugrožava jezik materinstva.

Na zvaničnom veb sajtu, predstavljene su nove konstrukcije koje će se upotrebljavati i to su između ostalog: majke i roditelji koji rađaju, otac ili drugi biološki roditelj.

Šej Braun predsjednik udruženja TransActual je rekao za BBC da je to apsolutno divno, jer prema njegovom mišljenju, svi zaslužuju da se prema njima postupa dostojanstveno kada dobijaju zdravstvenu uslugu.

Kerolin Moris glavna medicinska sestra u bolnici u Brajtonu poručuje da je, promjena jezika koji koriste, nešto što korisnici usluga traže već neko vrijeme.

“Naš cilj će uvijek biti, da se prema svakom korisniku ponašamo kao prema jedinki, da im pružimo personalizovanu njegu,  zadovoljimo njihove potrebe i koristimo  jezik koji im odgovara.”

Dakle, bolnica u Brajtonu će, novim načinom komunikacije pokušati da, zadovolji  potrebe svojih klijenata, koji žele da budu rodno ravnopravni, a u zvaničnim dokumentima nigdje ne piše da je zabranjena upotreba riječi otac i majka.

Podsjetimo BBC je  prenio, da su na  zvaničnom veb sajtu, predstavljene nove konstrukcije koje će se upotrebljavati i to su između ostalog: majke i roditelji koji rađaju, otac ili drugi biološki roditelj, što najbolje raskrinkava tvrdnje portala Pogled.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Pogled: Dezinformacija

In this article