Nove laži o fudbalerima: Džon Flek iz Šefilda nije kolabirao zbog COVID-19 vakcine

1419

Specijalnost dezinformatora je da kreiraju nepostojeće veze između određenih događaja i pojava. Usavršili su onu kada su u pitanju sportisti i njihovo zdravstveno stanje, o čemu smo u prethodnom periodu često pisali.

Ovoga puta jedan Fejsbuk korisnik podijelio je skrinšot sa Tvitera na kojem je fudbaler Šefild Junajteda, Džon Flek, koji je prethodnog mjeseca kolabirao na terenu.

Slučajnost, naravno: U posljednjih 6 mjeseci umrlo je 108 igrača/trenera registrovanih u FIFA-i.

Ta objava ima preko 60 komentara, koji obiluju dezinformacijama, dok je podijeljen gotovo 500 puta.

Šta se dogodilo na utakmici?

Na utakmici između Šefild junajteda i Redinga koja se odigrala 23. novembra, vezista Džon Flek se u 72. minutu srušio na sred terena. Nakon ukazane ljekarske pomoći, koja je trajala desetak minuta, Flek je sa maskom za kiseonik, ali na nogama, napustio stadion. Narednog dana je pušten na kućno liječenje.

Odmah nakon toga krenule su spekulacije, koje su se samo nastavile na prethodne, slične incidente koji su se događale u fudbalu, a koje su dovele do teorija zavjera o igračima koji, navodno, ‘loše reaguju na vakcine protiv koronavirusa’.

Da li kolaps ima veze sa vakcinacijom?

Tvrdnje koje se odnose na Fleka, stručnjaci, koje navodi DejliMejl, označili su kao neodgovorne, jer je, kako ističu, teško to reći bez bilo kakvih dokaza. Oni su naveli i da je izvor blizak igraču rekao da problem fudbalera Šefilda nije bio povezan sa vakcinacijom, dok su predstavnici kluba reagovali sa kratkim objašnjenjem:

„Flek je imao poseban medicinski problem koji je doveo do napada.“

Jedan od prvih koji je bez osnova počeo da širi sumnje da je to povezano sa vakcinacijom protiv koronavirusa je radio stručnjak i bivši krilni igrač Engleske, Trevor Sinkler, dok je Met Le Tisije, takodje bivši fudbaler i ‘tata za penale’, inače čvrst zagovornik vakcinacije, zahtijevao da FIFPRO to utvrdi.

Naučnici su to ljutito odbacili, a jedan od prvih je profesor sa Univerziteta Notingem, Kit Nil:

„Potpuno je neodgovorno davati ove neutemeljene komentare“, istakao je Nil.

Zbog sve učestalijih tvrdnji koje se već dvije godine nekontrolisano šire oko povezanosti koronavirusa i srčanih zastoja sportista, profesor i sportski kardiolog sa Instituta za sport, vježbe i zdravlje, Guido Pieles dodao je:

„Trenutno bih rekao da je ovo još uvijek slučajnost. Mislim da ne možemo reći da se ovo naglo povećava.’

Tom temom bavio se Faktograf, koji je objasnio da su i prije pandemije i vakcinacije srčani zastoji kod fudbalera bili češći nego što se mislilo i da je studija iz 2018. godine pokazala da godišnje čak oko 90 fudbalera kolabira, upravo zbog problema sa srcem.

Slične tvrdnje smo raskrinkavali u prethodnom periodu, i to u više analiza.

Na kraju treba dodati da je upala srčanog mišića „izuzetno rijetka” nuspojava vakcina protiv koronavirusa proizvođača Fajzer i Moderna, što su ranije saopštili evropski regulatori.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, ovoj objavi dajemo ocjenu ‘dezinformacija’. Dobija je medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.