Neutemeljene tvrdnje da je student iz Crne Gore donio koronu u beogradski dom

1916

Nakon što se pojavila informacija da je nekoliko studenata iz studentskog doma Karaburma u Beogradu pozitivno testirano na koronavirus, brojni srbijanski portali su objavili da je koronavirus u dom donio student iz Crne Gore.

Ovo su neki od naslova od 9. juna:

Mediji koji su objavili ove tvrdnje nijesu ponudili nikakve dokaze.

Samo dan kasnije, Alo  i Republika  su se predomislili.

Raskrikavanje.rs je pitalo Studentski centar Beograda da li su istinite tvrdnje da je jedan od zaraženih studenata iz Crne Gore i da je on „unio koronu u studentski dom”. Iz Studentskog centra su im rekli su da „informacije koje sadrže lične podatke o studentima nisu u mogućnosti da javno iznose”.

Ipak, epidemiološkinja Studentske poliklinike, Mila Paunić izjavila je za Raskrikavanje da su svi zaraženi studenti iz Srbije i da je njihovo stanje stabilno.

U Crnoj Gori trenutno nema aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a posljednji novi slučaj je zabilježen 5. maja.

Objavama srbijanskih portala dajemo ocjenu dezinformacija. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Alo: Dezinformacija | Kurir: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija | Srbija danas: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija | Republika.rs: Dezinformacija | Telegraf: Dezinformacija