Neutemeljene tvrdnje da je student iz Crne Gore donio koronu u beogradski dom

2445

Nakon što se pojavila informacija da je nekoliko studenata iz studentskog doma Karaburma u Beogradu pozitivno testirano na koronavirus, brojni srbijanski portali su objavili da je koronavirus u dom donio student iz Crne Gore.

Ovo su neki od naslova od 9. juna:

Srbija Danas: „MLADIĆ IZ CRNE GORE NULTI PACIJENT. Doneo zarazu u STUDENTSKI DOM Karaburma, niko nije imao SIMPTOME”

Večernje novosti: „Milov režim proširio listu zemalja kojima je dozvoljen ulaz u Crnu Goru:Za Srbiju i DALJE NEMA MESTA”

Republika: Mladić iz Crne Gore uneo KORONU u Studentski dom na Karaburmi!

Telegraf: Student iz Crne Gore uneo koronu u Studentski dom “Karaburma”

Mediji koji su objavili ove tvrdnje nijesu ponudili nikakve dokaze.

Samo dan kasnije, Alo  i Republika  su se predomislili.

Koronu je u studentski dom Karaburma u Beogradu donela devojka iz Niša. Ona je zarazila i svog dečka, a zatim i još neke stanare. U izolaciji je zbog toga još dvadesetak studenata, koji su bili u kontaktu s njima.”, navodi se u tekstovima od 10. juna.

Raskrikavanje.rs je pitalo Studentski centar Beograda da li su istinite tvrdnje da je jedan od zaraženih studenata iz Crne Gore i da je on „unio koronu u studentski dom”. Iz Studentskog centra su im rekli su da „informacije koje sadrže lične podatke o studentima nisu u mogućnosti da javno iznose”.

Ipak, epidemiološkinja Studentske poliklinike, Mila Paunić izjavila je za Raskrikavanje da su svi zaraženi studenti iz Srbije i da je njihovo stanje stabilno.

U Crnoj Gori trenutno nema aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a posljednji novi slučaj je zabilježen 5. maja.

Objavama srbijanskih portala dajemo ocjenu dezinformacija. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Alo: Dezinformacija | Kurir: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija | Srbija danas: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija | Republika.rs: Dezinformacija | Telegraf: Dezinformacija

Edit: 11.4.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.