Pomorci su pravili probleme u avionu, ali nije bilo njihovog hapšenja

1278

Regionalni mediji su dešavanja tokom specijalnog avionskog leta kojim je iz Barbadosa u Podgoricu prevezeno 317 pomoraca iskoristili da plasiraju dezinformaciju…

 Novosti su 29. maja objavile tekst pod naslovom:

U tekstu se navodi:

Objavu Novosti prenijeli su portali Alo, Espreso, Kurir, Srbija danas, Srbininfo, IN4S, Informer, Volim Podgoricu.

Informaciju su objavili i hrvatski portali Morski, Dnevnik  koji su se pozvali na svoje izvore iz aviona.

Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je potvrdilo probleme na avionskom letu sa Barbadosa, ali nije bilo riječi o hapšenju pomoraca, već je s njima policija obavila razgovor u policijskoj stanici na aerodromu.

Rukovodilac Operativnog štaba za sprovođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva, Dragan Pejanović, kazao je da tokom leta pojedini putnici nijesu poštovali pravila letjenja.

Pejanović je kazao da su crnogorski državljani otišli u karantin, a 177 državljana zemalja regiona autobusima je prebačeno do graničnih prelaza sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom.

Zvanični stav predstavnika MUP-a Crne Gore prenijeli su samo hrvatski portali.

Pošto je činjenica je da su postojali problemi na letu, ali da nije bilo hapšenja pomoraca ove članke ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Espreso i Portal Kurir objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 28.01.2021.

Edit: 08.02.2021.

Novosti: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija | Espreso: Dezinformacija,Demantovano | Kurir: Dezinformacija,Demantovano | Srbija danas: Dezinformacija,Demantovano | Srbin.info: Dezinformacija,Demantovano | IN4s: Dezinformacija,Demantovano | Informer: Dezinformacija,Demantovano | Volim Podgoricu: Dezinformacija,Demantovano | Morski HR: Dezinformacija,Demantovano | Dnevnik.hr: Dezinformacija,Demantovano