Nije bilo „lažnog ušpricavanja“, predsjednica Tanzanije primila je vakcinu

910

Afričke zemlje, kao najsiromašnije na svijetu, uglavnom su bez preciznih podataka o broju oboljelih od kovida, a i nabavka vakcina je često problem za ove države.

Kada se na to doda da su pojedini lideri ovih država tvrdili da je pandemija koronavirusa zavjera, to ih čini savršenim materijalom za kreiranje dezinformacija.

Tanzanija jedna od takvih država. Njen doskorašnji predsjednik, Džon Magufuli, negirao je postojanje koronavirusa, a preminuo je u martu ove godine od, kako su navele tamošnje vlasti, srčanih komplikacija, dok je opozicija tvrdila da je preminuo upravo od koronavirusa, što nije dokazano.

Njegova nasljednica, Samia Suluhu Hasan nedavno je primila vakcinu, što je, kako to jako često biva, na društvenim mrežama odmah predstavljeno kao lažno vakcinisanje.

„TANZANIJA i nova predsednica…. Svi se sećamo pokojnog Tanzanijskog predsednika i njegove borbe i razotkrivanja… Pogledajte mu zamenicu i LAŽNO UŠPRICAVANJE!!!!!“, navod se u opisu videa lošeg kvaliteta.

Da je Samia Suluhu Hasan 28. jula zaista primila vakcinu Džonson i Džonson može se vidjeti na fotografiji koju je objavio Glas Amerike a još bolje u videu koji je objavio Rojters.

Dakle, potpuno je jasno da je predsjednica Tanzanije primila vakcinu i da nije blo „lažnog ušpricavanja“, zbog čega ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.