Vakcinacija državnih lidera jedna je od omiljenih tema među dezinformatorima.

Svaku dozu koja je data predsjednicima, premijerima, teoretičari zavjere predstavljaju kao lažno vakcinisianje, o čemu smo više puta pisali.

Na red je došla i jedna od najpopularnijih političarki – premijerka Novog Zelanda, Jasinda Ardern.

Ardern je, bez sumnje primila i drugu dozu Fajzerove vakcine, ubod i sve ostalo se mogu pogledati ovjde.

Ardern je drugu dozu vakcine primila u rodnom gradu Hamiltonu, gdje je na snazi upozorenje za maske nivo 1, kako su to Novozelanđani klasifikovali.

To znači da su građani obavezni nositi maske samo u javnom prevozu i u avionima, dok se pozivaju da maske nose i u taksijima iako to nije obavezno.

Prema zvaničnim podacima, na Novom Zelandu je trenutno aktivno svega 30 slučajeva koronavirusa, a od početka pandemije bilo ih je 2877 pa je ova država jedna od najuspješnijih u borbi protiv ove bolesti.

Prvom dozom vakcinisano je 1,221,289 Novozelanđana a obje doze primilo je 757.331.

S obzirom na to da je premijerka Novog Zelanda primila obje doze vakcine i da maska u njenom rodnom gradu nije obavezna, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.