Premijerka Novog Zelanda jeste primila i drugu dozu vakcine

Vakcinacija državnih lidera jedna je od omiljenih tema među dezinformatorima.

211

Vakcinacija državnih lidera jedna je od omiljenih tema među dezinformatorima.

Svaku dozu koja je data predsjednicima, premijerima, teoretičari zavjere predstavljaju kao lažno vakcinisianje, o čemu smo više puta pisali.

Na red je došla i jedna od najpopularnijih političarki – premijerka Novog Zelanda, Jasinda Ardern.“Novozelandska premijerka, ′′prima′′ drugu dozu…. Bez pelena na licu obe, plus, sestra ne nosi rukavice…. Pa ide najjača, a vi kako ste????”, kaže se u opisu fotografije.

Ardern je, bez sumnje primila i drugu dozu Fajzerove vakcine, ubod i sve ostalo se mogu pogledati ovjde.

Ardern je drugu dozu vakcine primila u rodnom gradu Hamiltonu, gdje je na snazi upozorenje za maske nivo 1, kako su to Novozelanđani klasifikovali.

To znači da su građani obavezni nositi maske samo u javnom prevozu i u avionima, dok se pozivaju da maske nose i u taksijima iako to nije obavezno.

Prema zvaničnim podacima, na Novom Zelandu je trenutno aktivno svega 30 slučajeva koronavirusa, a od početka pandemije bilo ih je 2877 pa je ova država jedna od najuspješnijih u borbi protiv ove bolesti.

Prvom dozom vakcinisano je 1,221,289 Novozelanđana a obje doze primilo je 757.331.

S obzirom na to da je premijerka Novog Zelanda primila obje doze vakcine i da maska u njenom rodnom gradu nije obavezna, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

03/08/2021

Ocjena:

Lažna vijest