Od izbijanja pandemije koronavirusa novinske stupce su punile brojne teorije zavjere o toj bolesti i njenom nastanku, a jednu od njih plasirala je i direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić.

Ona je gostujući u jutarnjem programu TV Prva izjavila da je virus nastao u laboratoriji, a ne prirodnim putem.

“Ako pažljivo pogledate kako se širi bolest ona je sada došla do Južne Amerike. Kakve su oni mjere zaštite preduzeli i kakav je njihov zdravstveni sistem ja zaista ne znam. Raste broj oboljelih u Rusiji, pa je mortalitet bio nizak, iako kod njih nije stigla infekcija iz Kine nego sa Zapada. Oni su tako i očekivali. Neko je imao informaciju šta se dešava i otkuda će doći infekcija” kazala je Grujičić.

Ona je ponovila da ostaje pri stavu da je virus nastao u nekoj laboratoriji. Objasnila je da nije virusolog, ali joj je kao kliničaru sa 40 godina radnog iskustva sumnjivo da virus može tako lako da se prenese.

Stavove koje je doktorka Grujičić saopštila na TV PRVA  prenijeli su portali B92, Blic, Sputnik, In4s, Srpska info.

Ovo nije prvi put da doktorka Grujičić saopštava svoj stav da je virus nastao u laboratoriji. Mediji u Srbiji su i ranije pisali o njenom mišljenju da je virus  napravljen kao biološko oružje. Tome se suprotstavila zamjenica Instituta za javno zdravlje Srbije i članica Kriznog štaba te države u suzbijanju pandemije konavirusa Darja Kisić Tepavčević.

Raskrinkavanje je već pisalo o teorijama zavjere o nastanku koronavirusa koji su dolazile od ljekarske  struke, iako je stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)  da je ova bolest nastala prirodnim putem. 

Doktorka Grujičić je izjavila i da je Srbija dostigla kolektivni imunitet i da to zaista vjeruje.

„Pogledajte nove slučajeve. Niko od njih nema simptome. Oni su slučajno nađeni. Da nijesu testirani niko to ne bi otkrio“ kazala je ona

Tvrdnja da je Srbija stekla kolektivni imunitet kada je u pitanju koronavirus nije tačna o čemu svjedoči izjava direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije Verice Jovanović koja je za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavila da je provjera kolektivnog imuniteta na koronavirus tek počela i da istraživanje protiče uspješno. 

„Upravo ovim istraživanjem ćemo saznati koliki smo kolektivni imunitet stekli tokom epidemije” kazala je Jovanović.

Njena izjava je RTS je bila je nekoliko dana prije gostovanja doktorke Grujičić na TV Prva.

Članke koji sadrže stavove doktorke Grujičić saopštene na TV Prva ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Prva: Teorija zavjere | B92: Teorija zavjere | Blic.rs: Teorija zavjere | Sputnik: Teorija zavjere | IN4s: Teorija zavjere | Srpska info: Teorija zavjere