Pojavu COVID-19 prate i mišljenja ljekara o toj bolesti koja odstupaju od zvaničnih stavova nadležnih zdravstvenih institucija i u konačnom od stavova Svjetske zdravstvene organizacija(SZO). Ta mišljenja šire se društvenim mrežama, njima se javnost dezinformiše, a mnogi ih konzumenti, sudeći po komentarima, prihvataju kao relevantne.

Jedan od tih primjera je komentar koji je na Fejsbuku objavila Nada Jurinčić, hrvatska pedijatrica u penziji, koja je iznijela niz problematičnih tvrdnji u vezi aktulenog zdravstvenog problema.  Taj komentar se iz susjedne države preselio i na crnogorske društvene mreže.

U komentaru Jurinčić navodi:

Tvrdnje da je pojava korone zloupotrijebljena za proizvodnju masovnog straha i da je to dio mračni namjera vlasti je samo još jedna u nizu terorija zavjera koje prate pojavu te bolesti, poput teorija zavjere da svjetski moćnici su stvorili koronu da bi lakše upravljali svijetom i stvorili novi svjetski poredak. Ono što je zajedničko svim ovim tvrdnjama je da ne nude nikakve činjenične dokaze koji bi im išli u prilog.

Novi koronavirus (SARS-CoV-2) ne pripada grupi influenca virusa

Osim toga, tvrdnje doktorke da je corona pripada grupi influenca virusa  nijesu tačne. Virus influence odnosno gripa i novi koronavirus ne pripadaju istoj grupi virusa, iako se radi o virusima koji napadaju respiratorni sistem, imaju slične simptome, i slično se prenose.

Na ovo je ukazala i SZO  na brifingu  početkom marta. Direktor STO Tedros Adhan je objasnio  da iako sezonski grip ne može da se zaustavi, države i dalje imaju šansu da ograniče slučajeve COVID-19.

SARS-COVID-19 ne postoji

Oni su Coronu preimenovali u SARS-Covid-19 ZATO DA OD POZNATOG NAPRAVE NEPOZNATO, JER SE LJUDI BOJE NEPOZNATOG.

Ni to nije tačno jer je novi virus  imenovan kao SARS-CoV-2, a bolest koju izaziva je COVID-19  što je objasnila i SZO.

Vakcine još nema, pa se ne zna ni njen sastav

Doktorka dalje pojašnjava navodne  “planove svetskih moćnika”

Vakcina protiv COVID-19 još nije pronađena, tako da nije ni poznato kome će sve ona biti namijenjena, da li će biti obavezna ili dobrovoljna  i kakav će biti njen sastav.

SZO je objasnila da nije primijećen nijedan negativni štetni uticaj bežične tehnologije na zdravlje građana o čemu je Raskrinkavanje.me već objavilo članak. SZO radi procjenu zdravstvenog rizika od izlaganja radiofrekvencijama i  koji uključuje 5G tehnologiju. Procjenu će objaviti 2022. godine. 6G tehnologija je pitanje budućnosti.

Komentar doktorke Jurinčić sadrži i sledeće tvrdnje:

Hrvatski portal za provjeru činjenica Faktograf koji se bavio ovom objavom penzionisane ljekarke  naveo je da Srećko Sladoljev (zviždač iz Imunološkog zavoda i  veliki protivnik vakcinacije, te zagovornik teze da je novi koronavirus neopasan)  nije ljekar, već  biolog i imunolog.

O teorijama Nade Jurinčić pisalo je i Raskrinkavanje.ba.

Objavu doktorke Jurinčić ocjenjujemo ocjenom pseudonauka. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Pseudonauka