U vremenu infodemije, odnosno masovnog širenja dezinformacija o COVID-19, društvene mreže postaju značajan kanal za njihovo širenje.

U borbu protiv ove vrste dezinformacija, nakon nezavisnih faktčekera, u posljednje vrijeme se uključuju i same društvene mreže. Najavljeno uklanjanje postova koji sadrže teorije zavjere, netačne informacije o porijeklu ili načinu liječenja COVID-19 već je počelo.

Tako je “žrtva” ove vrste opravdane intervencije postala i influenserka i direktorica “Fondacije Novak Đoković” Jelena Đoković. Instagram je uklonio i obilježio kao lažnu vijest njen video post koji je u sebi sadržao dezinformacije i širenje teorija zavjere.

Ona je podijelila viralni video u kojem kontroverzni ljekar Tomas Kouan dovodi u vezu koronavirus sa 5G tehnologijom, i čije je tvrdnje Raskrinkavanje.me već ocijenilo kao dezinformaciju.

Ovaj post je imao preko 101.000 pregleda i preko 1000 komentara a Jelenu prati 405.000 ljudi.

Ovim se Jelena pridužila kontroveznim izjavama njenog muža, teniskog šampiona Novaka Đokovića.

On je, prije nekoliko dana” uzdrmao svjetsku javnost antivakserskom izjavom:

“Lično nisam za vakcinaciju i ne bih voleo da me neko primorava da dobijem vakcinu da bih mogao da putujem. Ako to bude pravilo i zakon šta će onda da bude? Treba da odlučim da li ću ili neću da se podvrgnem tome. Imam svoje razmišljanje, a da li će se promeniti u nekom trenutku ne znam.”

Nakon izjave uslijedila je žestoka reakcija, možemo reći, svjetske javnosti. Krenule su različite vrste reakcija pa čak i najave moguće zabrane igranja na turnirima u slučaju da se odbije vakcinisanje. Ova izjava je iznenadila čitav sportski svijet budući da su vakcine npr. protiv malarije, žute groznice i sl. neophodan uslov za putovanje u neke djelove svijeta.

Ovu izjavu komentarisao je i glavni sprski epidemiolog Predrag Kon, koji je teniseru poručio da izbjegava priču o temi zbog velikog uticaja koji ima na ljude.

Nakon ovih reakcija Novak je “ublažio” svoju izjavu:

“Nijesam stručnjak, ali želim da imam opciju da izaberem ono što je najbolje za moje tijelo. Otvorenog sam uma i nastaviću da istražujem ovu temu pošto je važna i uticaće na sve nas”.

I ovaj slučaj je dodatan primjer kako se u osjetljivim momentima za naša društva ne smiju ponašati oni koji imaju uticaj na veliki broj ljudi. Poruke Đokovića ne samo da nemaju naučna utemeljenja već su i opasne jer mogu uticati na zdravlje ljudi.

Novaku želimo uspjeh na teniskom terenu, ali i da dva puta razmisli prije davanja izjava o temama za koje kako sam kaže nije stručnjak, a koje je, u prošlosti, nerijetko davao.