Niti je izvještaj tajan niti je od vakcine umrlo pola miliona djece 

510

Uprkos činjenici da je vakcina protiv kovida spasila živote mnogih, kao i naučno utemeljenim dokazima da je najbolji vid zaštite od virusa koji je paralizovao planetu, dežurni dezinformatori na društvenim mrežama ne prestaju da plasiraju neistine o njenim navodnim negativnim posljedicama. 

Nakon brojnih laži o uzrokovanju najrazličitijih bolesti, na portalima Srbin.Info i Nulta Tačka pojavila sa i tvrdnja da su vakcine uzrok smrti pola miliona djece i mladih, prema navodnom izvještaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

“Tajni izveštaj CDC-a: Vakcine protiv Covida ubile su pola miliona dece i mladih”, glasi naslov tekstova objavljenih na pomenutim portalima. 

Istu informaciju su podijelili i brojni korisnici Fejsbuka. (1, 2, 3, 4, 5) 

Tvrdnja da su vakcine ubile pola miliona djece i mladih je netačna, a potekla je sa dezinformatorskog portala The Expose News.  

Prije svega, nije u pitanju “tajni izvještaj CDC-a”. Podaci koje je podijelila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a koja se u tekstu The Expose News navodi kao izvor, preuzeti su sa sajta CDC-a. 

Podaci prikazuju statistiku o “višku smrtnih slučajeva” (eng. excess deaths), odnosno termin koji se u epidemiologiji i javnom zdravlju koristi za iskazivanje povećanja broja preminulih tokom određenog vremenskog perioda ili krize, a premašuju očekivanu zvaničnu statistiku u normalnim okolnostima. 

Viši menadžer za javne poslove i medije u OECD-u, Migel Gorman ukazao je da podaci koje je objavila ta organizacije prikazuju kumulativan broj slučajeva sa smrtnim ishodom i da vakcine protiv kovida nisu uzrok svih tih smrtnih slučajeva. 

 “Brojke pokazuju broj dodatnih smrtnih slučajeva zabilježenih od svih uzroka – i iznenadnih i drugih – svake nedelje u poređenju sa prosječnim očekivanim”, pojasnio je Gorman, dodajući da podaci potiču od zvanične statistike CDC-a. 

Dakle, podaci CDC-a koje je podijelila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj su manipulativno interpretirani, dovodeći u zabludu čitaoca da su uzrok dodatnih smrtnih slučajeva isključivo vakcine. Činjenica je da su terminom viška smrtnih slučajeva obuhvaćeni svi preminuli u datom periodu.  

Na veb sajtu CDC-a moguće je pronaći statistiku koja se odnosi na višak smrtnosti, za sve uzraste, a moguće je, osim godišta, selektovati podatke i prema kriterijumu da li su u pitanju slučajevi sa ili kovid-19. 

Podaci pokazuju da su skokovi veći od očekivanog broja smrtnih slučajeva evidentirani kod onih preminulih koji su bolovali od kovid-19, dok je broj smrtnih slučajeva koji nisu imali virus u skladu sa očekivanim procjenama zvaničnih institucija. 

Portparol CDC-a je, u analizi Rojters-a objavljenoj prošle godine, ukazao da nije evidentiran statistički značajan porast smrtnih slučajeva nakon vakcinacije. 

„CDC nije otkrio nikakve neobične ili neočekivane obrasce smrti nakon imunizacije koji bi ukazivali na to da vakcine protiv COVID-a izazivaju ili doprinose smrti. Izjave koje impliciraju da su izvještaji o smrtnim slučajevima nakon vakcinacije jednaki smrti uzrokovanim vakcinacijom su naučno netačne, obmanjujuće i neodgovorne”, kazao je portparol CDC-a.  

Na sajtu CDC-a je istaknuto da je svega 9 smrtnih slučajeva povezano sa kovid vakcinom proizvođača J&J/Janssen, od analiziranih skoro 18 hiljada preliminarnih izvještaja o smrti koje su dostavljene toj instituciji. 

Zbog činjenice da su podaci u višku smrtnih slučajeva u Americi pogrešno interpretirani, uz neutemeljen zaključak da su kovid vakcine uzrok porasta slučajeva sa smrtnim ishodom, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article