Niti kovid vakcine uzrokuju kancer niti je sve više oboljelih u SAD-u

328

Iako smo svjedoci da se struka i činjenice (a zahvaljujući njima i mi) bore da nadjačaju dezinformacije i zavjere o vakcinaciji protiv koronavirusa, to ne znači da se na internetu neće iznova pojavljivati nove/stare obmanjujuće i netačne tvrdnje.

Ovog puta u pitanju su tvrdnje o povezanosti kovid vakcina sa kancerom.

“Sve vam kriju – Booster cjepiva pokreću metastaze Stope raka porasle su od uvođenja cjepiva protiv C-19 i jedan su od tri glavna uzroka prerane smrti kod mladih odraslih osoba – trend koji zauzvrat smanjuje očekivani životni vijek u Sjedinjenim Državama. Sve vam to kriju”, tvrdi jedan korisnik Fejsbuka.

Priloženi link sa društvenih mreža nas dalje vodi do bosanskohercegovačkog portala Logično koji je na našoj listi dezinformatora.

U tekstu se tvrdi, ukratko, da su vakcine protiv koronavirusa uzrokovale porast broja oboljelih od raka u SAD-u te da se zbog njih smanjuje životni vijek.

Za navedene tvrdnje nema konkretnih nalaza niti osnova u realnim podacima.

,,Ne postoje dokazi iz kliničkih ispitivanja vakcine protiv COVID-19 ili podataka o kontrolisanom praćenju koji povezuju vakcine protiv COVID-19 koje je odobrila SZO sa povećanim rizikom od raka”, navodi se u saopštenju eksperata organizacije Meedan’s Health Desk.

Postoji i set smjernica koje su donijeli svjetski centri za istraživanje i liječenje od raka u kojima se savjetuje čak i buster doza osobama oboljelim od ove bolesti.

Iako se u objavi koja je predmet ove analize navodi da je situacija u SAD-u alarmantna, Američko društvo za borbu protiv raka tvrdi da situacija nije odstupala od uobičajenog stanja.

Nadalje, doktori i analitičari  na čijem mišljenju se zasniva izvještaj portala Logično su javni zagovarači teorije o tome da je kovid nastao u laboratoriji, a pojedinima su oduzete licence zbog promovisanja neistina o koronavirusu.

Podsjetimo, sastavi odobrenih vakcina dostupni su javnosti na sajtovima nadležnih institucija. A relevantne organizacije dokazale su da su vakcine protiv Covid-19 bezbjedne i po osobe koje imaju neki oblik raka.

Suprotno tvrdnji koju raskrinkavamo, istraživanja pokazuju da dvije doze mRNK-a vakcinom mogu povećati nivo T-ćelija koje uništavaju rak. Takođe, vjeruju doktori, ove vakcine su osnov za razvoj budućih koje će biti konkretnije u borbi protiv kancera.

S obzirom na to da se iznijete tvrdnje ne mogu potkrijepiti naučnim dokazima – već oni govore upravo suprotno, ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, zbog iznošenja tvrdnje  “sve vam kriju” kojom se sugeriše da su podaci o povezanosti vakcinacije i raka navodno namjerno prikriveni i nedostupni ovaj sadržaj dobija i ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article