Profesorica preminula od kancera, a ne od vakcine protiv koronavirusa

797

Pandemija koronavirusa, osim što je potpuno izobličila čovjekovu svakodnevicu, i najjednostavnije rutine načinila luksuzom, donijela je još jednu gotovo morbidnu novinu – da je korisnicima društvenih mreža razlog nečije smrti često bitniji od smrti same.

A od čega je neko preminuo, najvažnije je naravno antivakserima koji koriste svaku priliku kako bi posijali strah, i na taj način smišljeno usporili proces vakcinacije protiv koronavirusa.

Još jedan primjer koji to najbolje verifikuje, jeste slučaj profesorice u penziji Karen Krouk Hajsler, koja je preminula u 67. godini.

Naime, ona je u objavi  na svom tviter nalogu 14. septembra, između ostalog napisala sljedeće.

“Prokleti nevakcinisani. Napravili su pakao od života mnogim ljudima.” Prethodno je 7. septembra podijelila informaciju da je primila treću dozu vakcine protiv kovida.

Preminula je samo 12 dana kasnije, a sve ove informacije 30. septembra su objavljene na profilu Azra Pašić II, uz sarkastičan komentar “Još jedna reklama za popularnu va3inu‼”

Međutim iako se smrt  profesorice Hajsler  želi povezati sa vakcinom, South Bend Tribune je objavio da je ona preminula 19. septembra 2021, godine u Regionalnom medicinskom centru u Orlandu, zbog komplikacija povezanih sa kancerom.

Uz njenu zavidnu biografiju, te informacije o sahrani , napisana je i sljedeća instrukcija:

Ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.