Proteklog mjeseca, u regionu je mnogo puta dijeljen i komentarisan video materijal, na kom se može čuti kako voditelj kanala Skaj Njuz Australija tvrdi da avio-kompanije u Španiji i Rusiji savjetuju putnicima vakcinisanim protiv koronavirusa da ne lete zbog rizika od nastanka krvnih ugrušaka.

Na Fejsbuku taj sadržaj prati sljedeći opis:

“PAZITE OVO!!! Rusija I Španija savetuju v@akcinisane da NE LETE zbog RIZIKA od KRVNIH UGRUŠAKA““

Sličnom tvrdnjom, da vakcinisane osobe neće moći da lete avionom, bavili smo se i ranije i objasnili da to nije tačno.

Prema riječima voditelja Skaj Njuza, dok su krvni ugrušci, dobro poznati rizik kada su u pitanju dugi letovi, napominje se da je on povećan potencijalnim neželjenim efektima zgrušavanja kod vakcina protiv koronavirusa, koju je nazvao globalnim eksperimentom.

Međutim da avio-kompanije ne razmatraju zabranu letenja vakcinisanim putnicima, poznato je još od juna kada je to za AFP izjavila portparolka Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj. Ona je tada istakla da nema informacije o tome da neke kompanije razmatraju zabranu ulaska u avion, imunizovanim putnicima zbog rizika od nastanka krvnih ugrušaka, dodajući da je stav IATE da “vakcinacija ne bi trebalo da bude obavezna za putnike ali bi vakcinisanim putnicima trebalo da je dozvoljeno da prođu granice bez testa i bez karantina”.

To je verifikovalo i udruženje “Avio-kompanije za Evropu” (Airlines for Europe), koje pokriva oko 70 odsto vazdušnog saobraćaja u Evropi i čiji su članovi španska avio-kompanija Volotea i britansko-španska Grupa međunarodnih avio-kompanija.

“Budite sigurni da se među avio-kompanijama ne vode takvi razgovori o zabrani ili sprečavanju letenja vakcinisanih ili čak nevakcinisanih putnika. Upravo suprotno, avio-kompanije u Evropi zalažu se za nediskriminaciju testiranih/vakcinisanih/nevakcinisanih što se tiče ograničenja i slobodnog kretanja,” rekao je za AFP 6. juna 2021. godine portparol udruženja Avio-kompanije za Evropi.

Udruženje smatra da su vakcine “presudno važan segment upravljanja pandemijom, a povećanje nivoa vakcinacije omogućava postepeni povratak slobodnog kretanja, uključujući putovanje avionom.”

“Potvrde o vakcinaciji, kao i digitalni COVID sertifikat, u Evropi već igraju važnu ulogu u omogućavanju bezbednog putovanja i sve će se više koristiti kako sve više zemalja počinje da ublažava ograničenja putovanja,” dodao je on.

Ovo je ponovljeno u saopštenju za medije objavljenom 18. juna 2021. godine, u kojem se pomenuta tvrdnja, naziva dezinformacijom.

Ovaj slučaj ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.