Proteklog mjeseca, u regionu je mnogo puta dijeljen i komentarisan video materijal, na kom se može čuti kako voditelj kanala Skaj Njuz Australija tvrdi da avio-kompanije u Španiji i Rusiji savjetuju putnicima vakcinisanim protiv koronavirusa da ne lete zbog rizika od nastanka krvnih ugrušaka.

Na Fejsbuku taj sadržaj prati sljedeći opis:

Sličnom tvrdnjom, da vakcinisane osobe neće moći da lete avionom, bavili smo se i ranije i objasnili da to nije tačno.

Prema riječima voditelja Skaj Njuza, dok su krvni ugrušci, dobro poznati rizik kada su u pitanju dugi letovi, napominje se da je on povećan potencijalnim neželjenim efektima zgrušavanja kod vakcina protiv koronavirusa, koju je nazvao globalnim eksperimentom.

Međutim da avio-kompanije ne razmatraju zabranu letenja vakcinisanim putnicima, poznato je još od juna kada je to za AFP izjavila portparolka Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj. Ona je tada istakla da nema informacije o tome da neke kompanije razmatraju zabranu ulaska u avion, imunizovanim putnicima zbog rizika od nastanka krvnih ugrušaka, dodajući da je stav IATE da “vakcinacija ne bi trebalo da bude obavezna za putnike ali bi vakcinisanim putnicima trebalo da je dozvoljeno da prođu granice bez testa i bez karantina”.

To je verifikovalo i udruženje “Avio-kompanije za Evropu” (Airlines for Europe), koje pokriva oko 70 odsto vazdušnog saobraćaja u Evropi i čiji su članovi španska avio-kompanija Volotea i britansko-španska Grupa međunarodnih avio-kompanija.

Udruženje smatra da su vakcine “presudno važan segment upravljanja pandemijom, a povećanje nivoa vakcinacije omogućava postepeni povratak slobodnog kretanja, uključujući putovanje avionom.”

Ovo je ponovljeno u saopštenju za medije objavljenom 18. juna 2021. godine, u kojem se pomenuta tvrdnja, naziva dezinformacijom.

Ovaj slučaj ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.