Porodica Obama i dalje je na meti dezinformatora. Raskrinkavanje je iz više navrata pisalo o teorijama koje se vezuju za nekadašnjeg predsjednika SAD, njegovu ženu, pa i djecu. Do sada se tvrdilo da je Barak gej, da su Malia i Natasha dobile imena kako bi se ispoštovao satana, ali i da je Mišel bila muško. Ta informacija dobila je novi život.  

Na društvenim mrežama se može naći još jedan u moru postova, u kojem se to navodi, doduše bez dokaza. U pitanju je video u kojem je pokojna komičarka, Džoan Rivers, to rekla:  

Michele Obama je tranđa… 
Joan Rivers, američka komičarka, koja je 2014. godine umrla zbog liječničke pogreške na operacijskom stolu ovu kratku izjavu dala je na ulazu u bolnicu. 

Čak se u jednom momentu pojavila informacija da je Rivers ubijena jer je kritikovala Obame. Tom temom smo se već bavili i zaključili da to baš nema veze sa činjenicama.  

Mišel Obama nije rođena ni kao Majkl, o čemu smo već pisali, niti je transrodna osoba. Ona je rođena kao Mišel LaVon Robinson, 1964. u Čikagu. Da nije ništa nalik dječaku, Obama često podsjeća javnost, jer na svom Instagram profilu redovno objavljuje fotografije iz djetinjstva, u okviru kojih govori o svojoj porodici, odrastanju itd, a na kojima se uglavnom vidi nasmijana djevojčica. 

Ova informacija kruži internetom odavno, a njom su se bavili i svjetski fekt-čekeri kao što je Politifact

Sporna objava dobija ocjene – lažna vijest i reciklaža. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article