Laž ostaje laž koliko god puta se ponovila. Jedna od izmišljotina koja se godinama provlači kroz regionalne medije je da Bugarska po nalogu EU zabranjuje krštenje djece.

Ovog puta, tu vijest prenijeli su portali Sedmica.me, Srbin.info.

U tekstu se tvrdi:

U tekstu se ne precizira ni koji je to „predlog EU“, niti kada je EU navodno predložila da se zabrani krštenje djece.

Priča o navodnoj zabrani krštenja djece u medijima se pojavljivala 2014, 2016. i 2017. godine.

Tada su pojedini bugarski i italijanski mediji objavljivali da je Evropski sud u jednom slučaju vezanom za Italiju ocijenio da je jedna žena povrijedila slobodu razmišljanja, savjesti i relgije svojoj bebi tako što je krstila. Iz Evropskog suda su demantovali da su donosili takvu ocjenu.

Ova priča se počela vezivati za pravoslavnu crkvu u Bugarskoj još 2017. kada je tamošnji portal „BG news 168“ objavio da je, zbog presude Evropskog suda praktično zabranila krštenje djece, i ovu je dezinformaciju analizirao servis Evropske službe za spoljne poslove – EUvsDisinfo.

U članku se dalje navodi:

U članu 23 bugarskog Zakona o zaštiti djeteta koji je posljednji put mijenjan 2019. godine ovoga nema.

S obzirom na to da se u tekstu koji su objavila dva regionalna portala tvrdi da se krštenje djece, a čak i njihov odlazak u crkvu zabranjuje, što niti postoji u bugarskom zakonu niti je u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Sedmica magazin: Lažna vijest Srbin.info: Lažna vijest