Laž ostaje laž koliko god puta se ponovila. Jedna od izmišljotina koja se godinama provlači kroz regionalne medije je da Bugarska po nalogu EU zabranjuje krštenje djece.

Ovog puta, tu vijest prenijeli su portali Sedmica.me, Srbin.info.

U tekstu se tvrdi:

Na predlog Evropske unije, Bugarska donosi Zakon o djetetu kojim će biti zabranjen odlazak djece u crkve, samim tim i krštenje!

U tekstu se ne precizira ni koji je to „predlog EU“, niti kada je EU navodno predložila da se zabrani krštenje djece.

Priča o navodnoj zabrani krštenja djece u medijima se pojavljivala 2014, 2016. i 2017. godine.

Tada su pojedini bugarski i italijanski mediji objavljivali da je Evropski sud u jednom slučaju vezanom za Italiju ocijenio da je jedna žena povrijedila slobodu razmišljanja, savjesti i relgije svojoj bebi tako što je krstila. Iz Evropskog suda su demantovali da su donosili takvu ocjenu.

Ova priča se počela vezivati za pravoslavnu crkvu u Bugarskoj još 2017. kada je tamošnji portal „BG news 168“ objavio da je, zbog presude Evropskog suda praktično zabranila krštenje djece, i ovu je dezinformaciju analizirao servis Evropske službe za spoljne poslove – EUvsDisinfo.

Ipak, Evropska konvencija o ljudskim pravima je jasna i precizna. Ona u svom članu 9 propisuje da svako ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i religije, ovo pravo uključuje slobodu da se religijska vjerovanja promijene, kao i da svaki pojedinac, javno ili privatno, ima pravo da iskazuje svoja religijska vjerovanja, obožava, uči i praktikuje religiju. Dakle, krovni evropski akt o ljudskim pravima dozvoljava krštenje djece svim vjernicima koji to žele.

U članku se dalje navodi:

-U članu 23, al. 3, se navodi da „svako dete ima pravo na zaštitu protiv uvlačenja u političke, religiozne i sindikalne delatnosti“. Nepoštovanje ovog člana se kažnjava novčanom kaznom od 2000 do 4000 leva, a za ponovljeni prekršaj – od 4000 do 5000 leva – navodi se u tekstu koji su prenijeli ovi portali ne navodeći izvor.

U članu 23 bugarskog Zakona o zaštiti djeteta koji je posljednji put mijenjan 2019. godine ovoga nema.

U članu 11 Zakona je propisano da svako dijete ima pravo na zaštitu od od prisilnog uključivanja u političke, vjerske i sindikalne aktivnosti.

Takođe, član 14 Zakona, koji se odnosi na zaštitu vjerskih uvjerenja, propisuje da stav djece mlađe od 14 godina prema vjeri utvrđuju njihovi roditelji ili staratelji, a za djecu između 14 i 18 godina – sporazumno između njih i njihovih roditelja ili staratelja.

S obzirom na to da se u tekstu koji su objavila dva regionalna portala tvrdi da se krštenje djece, a čak i njihov odlazak u crkvu zabranjuje, što niti postoji u bugarskom zakonu niti je u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Sedmica magazin: Lažna vijest Srbin.info: Lažna vijest