I sedmicu iza nas obilježila je borba protiv infodemije..

U sedmici iza nas u dezinformacionom prostoru Crne Gore dominirale su teorije zavjere i pseudonaučni savjeti o načinu suprotstavljanja koronavirusu. Sve se odigrava po već ustaljenom mehanizmu, većina ovih teorija se plasira van našeg prostora i treba im koji dan da stignu do nas. U osnovi ove pojave je politička potreba podrivanja izvornih vrijednosti zapadnih demokratija ili prosto želja da ovo društvo konačno ne krene putem kojim su krenule prosvijećene zajednice.

Raskrinkavanje.me je pokrenulo drugi dio kampanje za sprečavanje dezinformacija koji se odnosi na jačanje uloge građana/ki i njihovog aktivizma na ovom polju. Hvala svima koji su nam pisali i prijavili sumnjive vijesti, neka tako i nastave, a mi već radimo istraživanja i pišemo tekstove koji će brzo biti dostupni. Hvala i medijima na  razumijevanju i podršci da naše poruke čuje što veći broj građana/ki.

Tenzije vezane za kršenje Vladinih mjera o zabrani vjerskih okupljanja su, na sreću, splasnule. Nakon početnog odmjeravanja snaga i “sitnih čarki” Vlada i SPC su, izgleda sklopili “uskršnje primirje”.  SPC je priču o “duhovnim potrebama” makar na kratko stavila po strani i službe, ipak, održala bez prisustva vjernika. Da li je SPC, prije donošenja ove odluke, uvažila zahtjeve struke, poruke policije i tužilaštva ili je osluškivala kako će se o ovom pitanju postaviti Srbija, nije mnogo važno. Važno je da se odustalo od postavljanja vjerskih pitanja na centralno mjesto u javnom prostoru jedne građanske države. Jer duhovne potrebe, nijesu samo vjerske već ih imaju i oni koji vole provode vrijeme sa prijateljima, idu na koncert, u planinu ili u kafanu. I svima je, u ovim okolnostima, nažalost, ograničeno njihovo ispunjavanje.      

Potpisan je i važan sporazum između EU i Crne Gore o nabavci medicinske opreme. Ovim je, definitivno, srušen je mit i lažni narativ da nas je EU ostavila na cjedilu. Čak su i oni najuporniji proliferatori, nekoliko dana bili dezorijentisani, a onda započeli drugo poluvrijeme svojih aktivnosti. Pomoć SAD “saveznici Crnoj Gori” koja je, i pored teške situacije tamo, pristigla ove sedmice, takođe kvari planove za širenje anti-NATO narativa. No, ne vjerujem da će to značajnije obeshrabriti kreatore ovih dezinformacionih poduhvata.

Raduje nas da EU ne misli samo o pomoći već se polako vraća i u onaj drugi, isto tako važan segment njihove uloge ovdje. Stigle su i prve packe Vladi oko objavljivanja spiskova zaraženih osoba. Nadam se da EU, a ni naša javnost neće zaboraviti da je objavljen još jedan spisak, onih koji su bili u obaveznoj samoizolaciji. I da su se, nakon te nerazumne mjere Vlade, u javnosti pojavili lični podaci nekoliko hiljada osoba. Nadam se da ovo nije zaboravilo ni tužilaštvo. Imalo bi se još ponešto reći o ljudskim pravima ali se držimo teme nedjeljnih pregleda.

Vlada se, nažalost, vratila na staru praksu “debankovanja” lažnih vijesti, za koju smo se nadali da je nepovratna prošlost. U protekloj sedmici etiketa lažne vijesti zalijepljena je na političku kritiku vladinih politika. Ne ulazeći u opravdanost kritike, ovim je zaista upaljena crvena lampica: etiketa od strane Vlade znači i poziv tužilaštvu da reaguje a time i poziv da se reaguje protiv političke kritike. Ako u toj kritici nešto nije tačno, postoji demanti kao sredstvo koje je Vlada, zanimljivo, koristila u nekim drugim slučajevima u istoj sedmici. Kako god, umjesto da na pravilan način iskoristi dobar rezultat u borbi protiv COVID-19 Vlada radije koristi metode koje su svojstvene nedemokratskim društvima.

I Skupština ima svoj spisak – sudeći po demantijima od njihovih službenika objavili su pogrešan spisak onih koji su dobili kredite za stan. Pored ove, iz Skupštine je stigla i vijest, o intenzivnoj humanitarnoj aktivnosti njenog potpredsjednika, iako se takve aktivnosti ne mogu naći u njegovom opisu poslova, a koje su s pravom kritikovane kao zloupotreba funkcije. Sve u svemu, Skupština ima dosta aktivnosti, izuzev onih na koje je obavezna po Ustavu – ne kontroliše izvršnu vlast niti donosi zakone. Nadamo se da će se, u toku najavljenih sjednica, poslanici sjetiti da bi, možda, nakon gotovo dva mjeseca, trebali dati svoj stav o čak 89 mjera koje je Vlada donijela bez ikakve parlamentarne kontrole.

Ove sedmice, kulminirala je i opsjednutost dijela srpskih medija i ekstremnih etnonacionalista likom i djelom Mila Đukanovića. To sad zaista liči na telenovele, u svakoj epizodi nova zgoda, pa se nemojte iznenaditi ako predsjednik Crne Gore ovih dana padne sa konja ili mu se desi kakav gori peh.

Sve ovo naravno, pored svega ostalog, svakodnevno opterećuje građane/ke Crne Gore. Ciljevi su različiti, neko voli pažnju, neko gura svoju političku agendu, neko zarađuje na klikovima, a neko to radi iz zabave ili neznanja.

Šta god da je, važno je da su odgovorni građani/ke i mediji ključna brana ovim pojavama. Zato pažljivo čitajte!