Novi loši fotošop: Piloti protestovali zbog plata a ne zbog “zaprašivanja”

1863

Teoretičari zavjera su, da bi publiku ubijedili u svoje stavove, spremni i na izvrtanje istinitih činjenica u svoju korist, pa nerijetko imamo priliku da vidimo zloupotrebe fotografija u svrhu manipulisanja.

Društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj se vidi veliki broj američkih pilota koji u rukama drže fotografije na kojima se vide tragovi aviona uz opis:

Ono što je tačno je da se na fotografiji zaista vidi protest američkih pilota, međutim razlog protesta je potpuno drugačiji, kao I protestne poruke koje drže u rukama.

Iako je fotografija i danas viralna na društvenim mrežama, ovaj slučaj raskrinkan je još u aprilu 2019. godine na portalu syyhoaxanalyzer.com.

Oni su objavili i originalnu fotografiju sa pomenutog protesta na kojoj se vidi da piloti u rukama drže transparente sa svojim radnim zahtjevima:

Ovim slučajem bavio se i portal za portal za provjeru činjenica AFP .

Portal NewsScientist.com piše da je nekolicina ljudi  izuzetno predana ideji da nas vlada prska hemikalijama iz aviona, a ono što mislite da su jednostavni tragovi aviona zapravo su velike doze hemijskih jedinjenja koja mijenjaju um (ili klimu).

U izvještaju koji se pominje, a koji je predstavljen još 2016. godine, naučnici su radili zajednički na istraživanju koje je dovelo do zaključka da ne postoji tajni veliki program atmosferskog zaprašivanja.

Razumno je da bi obični građani trebali tražiti odgovore na pitanja koja se tiču zdravlja, klimatskih promjena i zagađenja. Iako razumijemo da su mnogi strahovi o ovim teorijama  možda legitimni, dokazi ,kao što je ovdje ocijenjeno ne ukazuje na tajni program zaprašivanja atmosfere. Promjene u avionskim tehnologijama mogu uzrokovati da tragovi opstaju dužee nego ranije, a promjene u industrijskom razvoju mogle bi potencijalno povećati taloženje aerosola u nekima područjima.

Dakle, zbog toga što se radi o fotošopiranoj fotografiji koja pri tom sadrži lažne tvrdnje, ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Viralne objave: Lažna vijest