Od dvije osobe napravili jednu: Laži o Australijankama Meri i Luiz

1353

Kako bi relativizovali opasnost od Covida-19 i dezinformisali javnost, manipulatori ne prezaju da iskrive stvarnost i obrade fotografije.

Jedan u nizu takvih slučajeva je fotografija na kojoj navodno ista osoba „glumi“ ćerke starijih žena zaraženih koronavirusom, koja je objavljena uz tvrdnju

“Dva intervjua, dva razlicita imena, dve navodno umrle majke.”

Na fotografiji je Australijanka Meri Votson, čija je majka, još u aprilu, oboljela od Covida-19, u staračkom domu u Sidneju. Ispod njene fotografije stoji njeno, i ime Luiz Pejn, takođe Australijanke čija je majka oboljela u istom staračkom domu.

Na dvije spojene fotografije nalazi se Australijanka Meri Votson, ali je na jednoj, slučajno ili namjerno, potpisana kao Luiz Pejn, što svakako ne dokazuje da je u pitanju jedna osoba.

Meri i Luiz su u aprilu  bile sagovornice australijskih medija na temu širenja virusa među najugroženijom populacijom i postoji mnoštvo snimaka i fotografija koje jasno pokazuju da su u pitanju dvije različite osobe.

To je jasno  iz teksta koji je objavio australijski portal Grenfell record, koji prati fotografija na kojoj su Luiz i Meri jedna pored druge, ispred staračkog doma u kojima su njihove majke.

Meri Votson i Luiz Pejn bile su sagovornice za više medija na ovu temu, a u člancima se nalaze fotografije i snimci obje žene.

S obzirom na više ne go jasnu činjenicu da zapravo jedna žena nije „glumila“ kćerke dvije različite pacijentkinje, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest