Inspiracije za kreiranje lažnih vijesti korisnicima društvenih mreža kao da počinje da fali, jer je uočljivo da se recikliranje starih, i to neozbiljnih sadržaja.

Na Fejsbuku se već mjesecima se dijeli komična fotografija na kojoj je prikazan trag aviona uz objekat koji najviše liči na baznu stanicu mobilne telefonije uz opis

”Konačno uhvaćen HARP svemirski brod koji emitira 5G zračenje sadrži virus Corona… Podijelite prije nego što ga uklone.”

Šta je HAARP?

High Frequency Active Auroral Reseach Program (Visokofrekventni program za aktivno istraživanje aurore) set je antena koje emituju visoko frekventno (HF) radio zračenje. Ove antene koje se nalaze kraj Gakona na Aljasci služe za istraživanje Jonosfere. Ovako izgleda HAARP.

Na sajtu Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu pročitaćete kako da primjetite svemirsku stanicu:

Stanicu je moguće vidjeti golim okom – ona je svjetlija od zvijezde ili planeta. Kreće se brže nego avion, što znači da je nije praktično gledati teleskopom. Stanica neće treptati svjetla i neće ostaviti traga bilo koje vrste – ako vidite tragove, uočili ste neku vrstu aviona.

Teorije zavjere koje povezuju 5G mrežu i koronavirus ne jenjavaju, pogotovo kod korisnika društvenih mreža. Stav Svjetske zdravstvene organizacije na ovu temu je već poznat i više puta ponavljan.

Biološki virusi koji se prenose sa jednih živih bića na druge ne mogu se nikako prenijeti radio-talasima kojima se prenosi telekomunikacijski signal. COVID-19 se prenosi respiratornim kapima, kada osoba kašlje, kija ili govori, a može se prenijeti i ako dodirnete kontaminiranu površinu a potom dodirnete oči, usta ili nos.

Na portalu phys.org koji se bavi  vijestima o nauci, istraživanju i tehnologiji na internetu– bavili su se i temom teorija zavjere o povezanosti tehnologije sa virusom korona.

Teorije zavjere o tehnologiji mobilnih telefona kruže od 1990-ih i imaju duge istorijske korijene. Ljekari su prvi put razgovarali o “radiofobiji” već 1903. Nastavljajući od straha od dalekovoda i mikrotalasa 1970-ih, protivnici 2G tehnologije 1990-ih sugerisali su da zračenje mobilnih telefona može uzrokovati rak i da se ta informacija zataškava.

Zapravo, jedna od definišućih karakteristika zavjereničkog razmišljanja je da je samozaptivajuće, neostvarivo i otporno na izazove. Odsustvo dokaza se, ironično, često uzima kao dokaz masovnog zataškavanja.

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o neutemeljenim tvrdnjama o štetnosti 5G mreže i njenoj vezi sa koronavirusom o čemu možete čitati ovdje, ovdje, ovdje, ovdje I ovdje.

Još jednom apelujemo na građane da pažljivo prate medije i objave na društvenim mrežama, jer je obmanjujućih naslova, fotošopiranih fotografija i lažnih vijesti o pandemiji sve više.

Ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest