Inspiracije za kreiranje lažnih vijesti korisnicima društvenih mreža kao da počinje da fali, jer je uočljivo da se recikliranje starih, i to neozbiljnih sadržaja.

Na Fejsbuku se već mjesecima se dijeli komična fotografija na kojoj je prikazan trag aviona uz objekat koji najviše liči na baznu stanicu mobilne telefonije uz opis

Šta je HAARP?

High Frequency Active Auroral Reseach Program (Visokofrekventni program za aktivno istraživanje aurore) set je antena koje emituju visoko frekventno (HF) radio zračenje. Ove antene koje se nalaze kraj Gakona na Aljasci služe za istraživanje Jonosfere. Ovako izgleda HAARP.

Na sajtu Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu pročitaćete kako da primjetite svemirsku stanicu:

Teorije zavjere koje povezuju 5G mrežu i koronavirus ne jenjavaju, pogotovo kod korisnika društvenih mreža. Stav Svjetske zdravstvene organizacije na ovu temu je već poznat i više puta ponavljan.

Na portalu phys.org koji se bavi  vijestima o nauci, istraživanju i tehnologiji na internetu– bavili su se i temom teorija zavjere o povezanosti tehnologije sa virusom korona.

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o neutemeljenim tvrdnjama o štetnosti 5G mreže i njenoj vezi sa koronavirusom o čemu možete čitati ovdje, ovdje, ovdje, ovdje I ovdje.

Još jednom apelujemo na građane da pažljivo prate medije i objave na društvenim mrežama, jer je obmanjujućih naslova, fotošopiranih fotografija i lažnih vijesti o pandemiji sve više.

Ovaj slučaj ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest