U pozdravu nakon emisije nema ničeg zakulisnog i senzacionalnog

1754

U pozdravu nakon emisije nema ničeg zakulisnog i senzacionalnog

Lična poznanstva određenih aktera na javnoj sceni Crne Gore često budu povod za stvaranje obmanjujućeg i manipulativnog sadržaja kako na društvenim mrežama tako i u medijima…

Srdačan pozdrav (zagrljaj) ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića (Demokratska partija socijalista) i kandidatkinje za poslanicu u Skupštini Crne Gore Nevenke Bošković Ćirović (Demokratska Crna Gora), nakon završene emisije na Javnom servisu, portal Udar.me iskoristio je da 21. avgusta objavi tekst sa naslovom:

U tekstu se navodi:

Autor teksta iznoseći tvrdnju o navodnim dobrim relacijama koje dvije partije imaju “iza kulisa” dovodi u zabludu čitaoca na način što ne saopštava kontekst ličnog poznanstva učesnika debate.

Ovo je posebno očigledno svakom gledaocu pomenute emisije jer su tokom polemike predstavnik DPS-a  i predstavnica Demokrata naveli da njihovo poznanstvo datira unazad više od 40 godina, te da se međusobno respektuju.

Snimak cijele emisije dostupan je na ovom linku. (Dio emisije gdje ministar Bošković govori o poznanstvu sa gospođom Bošković Ćirović od 01:20:45, a dio gdje se ona referira na tu izjavu i potvrđuje je od 1:43:30).

Dakle, učesnici debate nijesu se skrivali ‘iza kulisa’, već su o svom privatnom odnosu otvoreno govorili u emisiji na RTCG pred svim gledaocima. Zbog te netačne tvrdnje ovom tekstu dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.