Novo lažno istraživanje, ovoga puta pripisano britanskoj ambasadi 

703

Nakon talasa lažnih istražiivanja javnog mnjenja uoči prvog kruga predsjedničkih izbora došlo je do zatišja i ta metoda dezinformisanja postala je znatno rjeđa.  

Ipak, uoči drugog kruga na društvenim mrežama se pojavilo novo istraživanje javnog mnjenja za koje se tvrdilo da ga je naručila Ambasada Velike Britanije.  

“Po jutros objavljenoj anketi Britanske ambasade u Podgorici Milo je uz pomoć dijaspore uspio da preokrene rezultat na predsjedničkim izborima i sjutra sa 53,25% pobjeđuje u drugom krugu… 

Anketa je rađena na rerezentativnom uzorku, koji obuhvata i dijasporu”, navodi se u objavi.  

Ipak, britanska ambasada se oglasila na tviteru a i za Raskrinkavanje potvrdila da nisu naručivali istraživanje.  

“Znamo da je prvi april, ali samo da razjasnimo, naša ambasada nije naručila ispitivanje javnog mnjenja o predsjedničkim kandidatima. Preispitajte ono što čitate. Izbori su trenutak kada se šire dezinformacije i lažne vijesti”, naveli su iz britanske ambasade

Iz svega navedenog jasno je da je u pitanju lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Raskrinkavanje.me je platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) čiji su primarni ciljevi suprotstavljanje medijskim manipulacijama, povećanje kvaliteta sadržaja medija, medijske pismenosti čitalaca i poštovanja profesionalnih standarda na medijskoj sceni.

In this article