Nulta tolerancija za dezinformacije i stigmatizaciju!

Nulta tolerancija za dezinformacije i stigmatizaciju!
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
21.03.2020

Nulta tolerancija za dezinformacije i stigmatizaciju!

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozdravlja odluku portala Vijesti da ukine objavljivanje komentara u realnom vremenu. Apelujemo i na ostale medijske portale da ulože dodatan napor i da uvedu restriktivnu politiku filtriranja i objavljivanja komentara.

Iako je većina naših medija položila ispit odgovornosti prema zajednici i javnom interesu, važno je ovaj trend i nastaviti. Nažalost, bilo je i onih koji su, objavljivanjem “ekskluzivnih i brzih” informacija, a zapravo dezinformacija, pokušali privući čitaoca. Vjerujemo da su građani itekako sposobni da razlikuju profesionalizam od dilentatizma i da će znati da ignorišu ove pokušaje. 

Predsjednica Centra za demokratsku tranziciju, Milica Kovačević, istakla je danas u saopštenju za medije da je tim našeg projekta Raskrinkavanje.me, u toku monitoringa koji sprovodimo, primijetio da se u komentarima tekstova online medija, nalaze dezinformacije, poruke koje upućuju na vjersku i etničku mržnje, te moguće stigmatiziranje zaraženih osoba i iznošenje podataka iz njihovih privatnih života. Zato je ova restrikcija opravdana i nužna u ovim okolnostima. Primjeri ovih pojava u komentarima objavljeni su na našem portalu Raskrinkavanje.me, u odjeljku “bez komentara”. Sve informacije koje prikupimo u toku našeg monitoringa, učinićemo dostupnim na zahtjev tužilaštva.

Ona je pozvala tužilaštvo da se aktivno uključi i uvede posebne mjere praćenja i suzbijanja dezinformacija, diskriminacije, šovinizma, nedozvoljenog objavljivanja ličnih podataka, stigmatizacije.

''Posebnu pažnju skrećemo na etničku i vjersku mržnja, rasnu i drugu diskriminaciju, ali i pozive na nasilje jer ove pojave nijesu zaštićene slobodom govora.  Takođe, pozdravljamo poruke u zajedničkom saopštenju ombudsmana Dana, Vijesti i Medijskog savjeta sa samoregulaciju. To je primjer kako treba djelovati u okolnostima ozbiljne opasnosti za društvo.'' istakla je Kovačevićeva.

U ovim vanrednim prilikama moramo čuvati slobodu govora i poštovati međunarodne standarde slobode izražavanja i Ustav Crne Gore, koji nalažu da se ograničenja slobode izražavanja mogu smatrati legitimnim samo u cilju zaštite bezbjednosti, poretka, ili ako se njima narušavaju dostojanstvo i prava drugih.

Na kraju, još jednom pozivamo građane da odgovorno koriste društvene medije i druge kanale komunikacije. Pored uzdržavanja se od širenja lažnih vijesti i stigmatizacije potrebno se i aktivno suprotstaviti onima koji to rade.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
21.03.2020
Ocjena:

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove obmane o vakcini: Dokument nema veze sa Pfizerom

Kada se manipuliše o vakcinaciji, iza antivakserskog pokreta ne prezaju ni od...

20.01.2021 prije 2 sata

Teorija zavjere
Nema dokaza da su tekst pjesme „Šetajući pored Ljubovića“ mijenjali komunisti

Neutemeljene tvrdnje o istoriji svakodnevna su pojava na društvenim mrežama i u...

20.01.2021 prije 5 minuta

Manipulisanje činjenicama
Manipulacija presudom: Evropski sud ne tvrdi da vakcine uzrokuju bolest

Iako je pandemija koronavirusa odnijela više od dva miliona života, a hitno odobrene...

19.01.2021 prije 2 sata