covid-19-vakcine

Širenje lažnih vijesti u vezi koronavirusa je skoro jedna opasno kao i sami virus, posebno ako takve vijesti  dolaze od ljekarske struke što je česta pojava. Jedna  od tih vijesti podijeljena je na fejsbuk stranici „Profesor doktor Mila Alečković- borac za istinu“, a glavna uloga u toj objavi je pripala je čovjeku koji se “proslavio” netačnim informacijama vezanim za koronavirus, a njegovo ime je Branimir Nestorović.

Ovaj specijalista pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije i bivši član kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa je jedan od poznatih regionalnih dezinformatora o čijem smo niz neutemeljenih tvrdnji u vezi korone već pisali, a u istom članku se našla i Mila Alečković.

U objavi je podijeljen kratak isječak od nepunih 40 sekundi gostovanja Nestorovića u dvočasovnoj emisji  na youtube  kanalu “Mario zna” na kome su česte emisije koje sadrže dezinformacije u vezi koronavirusa.

U kratkom isječku Nestorović kaže:

Tvrdnja Nestorovića da se korona može dobiti samo jednom, iako se više puta ima pozitivan test, nije tačna. Naime, Brisith Heart Foundation je objasnio da se korona može dobiti više puta.

Izvještaj Imperial koledža u Londonu na koji se poziva britanski portal dostupan je ovdje, kao i američka studija. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je objasnio da su   ponovne infekcije koronavirusom  moguće i o njima još učimo.

Nestorović  navodi i da test ne važi od Nove godine, aludirajući na  to da je CDD povukao jednu  verziju PCR testa krajem prošle godine.  O lažnim tvrdnjama  u vezi povlačenja PCR testa smo pisali ranije

Kako tvrdnje da se korona dobija samo jednom, kao i da su testovi od Nove godine povučeni nisu tačne ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija  originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article