Obrati pažnju na znak: Island nije proglasio religije mentalnim poremećajem

2969

Medijski izvještaj nije problematičan ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Kada se satira ne naglasi, imamo posla sa manipulacijom činjenicama…

Portal Patheos objavio je 21. januara tekst

Tekst su 29. januara objavili regionalni portali BhdijasporaBuka i Luftika. U ovim tekstovima piše: 

Island je mala ostrvska država u sjevernom Atlantiku, ali i poprište brojnih kontroverzi. Državni parlament izglasao je još 2017. Zakon po kojem se na svakoj Bibliji mora objaviti upozorenje da je u pitanju fikcija, koja čitaoce može dovesti do mentalnih problema i zabluda. Iste godine, država je načinila još jedan sekularni korak, tako što je u potpunosti zabranila djelovanje „Američkih televangelista“. Island je sada sve religije proglasio za mentalne poremećaje.

Brojni korisnici društvenih mreža uključili su se u diskusiju o ovome, odobravajući ili kritikujući takvu odluku Islanda i ne dovodeći u pitanje istinitost informacije koja je, ipak, izmišljena. Portali Luftika i Buka su jasno naznačili da se radi o satiričnom tekstu preuzetom sa takvog portala. 

Autor teksta izvorno objavljenog na portalu Patheos, Andrew Hall, zapravo je autor isključivo satiričnih objava u okviru svoje kolumne „Laughing In Disbelief“ na portalu Patheos. Hall kaže da često dobija komentare ljudi koji nijesu razumjeli da se radi o satiri ili onih koji ocjenjuju da je to što radi zlobno. Ipak, napominje da svaki tekst sadrži dovoljno znakova koji pažljive čitaoce upućuju na to da se radi o satiri. 

Izvorni medijski sadržaj, kao i objave na portalima Luftika i Buka, dobijaju ocjenu „satira“, dok portal Bhdijaspora, koji nije naglasio da je u pitanju satirični sadržaj dobija ocjenu “manipulisanje činjenicama”.  

Ocjenu “satira” dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je još jedan primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.  

Ocjenu “manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. 

BHdijaspora: Manipulisanje činjenicama | Buka: Manipulisanje činjenicama,Satira | Luftika: Manipulisanje činjenicama,Satira