Mediji nerijetko plasiraju netačne informacije i teorije zavjera kroz tvrdnje pojedinaca koje javnosti pokušavaju predstaviti kao relevantne izvore…

Dubrovački dnevnik je krajem januara objavio tekst sa naslovom

Šokantno otkriće: NATO vojni otpad iskrcava u naš Jadran, u blizini obale!

U tekstu se dalje navodi:

NATO-ovi avioni bombe i rakete izbacuju u Jadransko more, i to ne samo u posebne zone, već i u blizini obale, najnovije je šokantno otkriće koje će sigurno uznemiriti Hrvate.

Ovaj tekst su prenijeli i regionalni portali: Pcnen.com, Ivijesti.hr, Dijalog Info.

Identična vijest se prvi put pojavila prije 10 godina, tačnije u novembru 2010. godine na portalu Glas Istre

Tekst se  od tada povremeno pojavljuje u regionalnim medijima. Bazira se na tvrdnjama i teorijama italijanskog novinara Đanija Lanesa.

 On ovako objašnjava šta se zapravo dešava sa NATO vojnim otpadom:

Na dnu pred obalom Pesara, pedesetak milja od istarske obale, nalazi se ogromni arsenal bombi iz Drugog svjetskog rata i iz vojne misije NATO-a iz 1999., prilikom bombardiranja Srbije. Koncentracija iperita, fosfora i ostalih otrovnih kemikalija je zastrašujuća, a bombe su podložne mijenama morske struje, radi se o pokretnom arsenalu smrti.

Italijanski novinar i fotograf Đani Lanes poznat je po teorijama zavjere koje objavljuje u svojoj zemlji i inostranstvu. Poznat je po teorijama zavjere o istragama vezanim za trgovinu oružjem toksičnog otpada, radioaktivnog otpada, eko-mafije, chemtrailsa.

Pri objavljivanju ovako osjetljivih informacija, mediji bi morali da obrate pažnju na kredibilnost izvora. Ovakvi tekstovi stižu do milionskog broja čitalaca, ponavljaju se godinama, imaju zvučne i skandalozne naslove, a nijesu bazirani na dokazima.

Zbog toga tekstovi na  portalima Pcnen.com, Dubrovački dnevnik, Ivijesti.hr, Dijalog Info –dobijaju ocjenu ‘’teorija zavjere’’.

Ocjenu “teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

(Raskrinkavanje.me)

PCNEN: Teorija zavjere | Dubrovacki Dnevnik: Teorija zavjere | iVijesti.hr: Teorija zavjere | Dijalog Info: Teorija zavjere