Najnovija u nizu medijskih manipulacija je informacija da se lik Amfilohija Radovića ucrtao u snijegu na drvetu kod Bijelog Polja.

Vijest o ovom „čudu“ objavio je portal Srbija danas, prenoseći fotografiju sa Fejsbuk stranice Info 050. 

U tekstu portala Srbija danas se navodi:

Ipak, niti je čudo božije, niti je u pitanju Bijelo Polje, niti se Amfilohije Radović „ucrtao“ u snijegu ove godine.  

Internet pretragom lako je zaključiti da je u pitanju fotografija stara najmanje šest godina.  

Dakle, čitaocima se jednako lako moglo predstaviti da se na drvetu nije ucrtao Amfilohije Radović već Gandalf iz Gospodara prstenova, ili bilo ko sa dugačkom bradom.  

S obzirom na to da je ovaj sadržaj plasiran sa očiglednom namjerom da manipuliše čitaocima, čemu u prilog govori to da je za utvrđivanje da se radi o fotografiji staroj šest godina potrebno 5 minuta pretrage na internetu, i da se ovo „čudo božije“ nije dogodilo uopšte, a kamoli u Bijelom Polju, ovaj slučaj ocjenjujemo kao ”lažnu vijest. ” 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

(Raskrinkavanje.me)

Srbija danas: Lažna vijest