Okupljanje navijača predstavili kao prkošenje mjerama protiv koronavirusa

1480

Različiti događaji poput protesta, demonstracija ili nekih drugih oblika građanskog aktivizma dovođeni su u vezu sa pandemijom koronavirusa tokom cijelog perioda njenog trajanja, iako su  organizovani i sprovođeni iz potpuno drugih razloga.

Neki od njih predstavljani su kao pobuna protiv zdravstenih vlasti, trenutno važećih epidemioloških mjera i slično iako su se dogodili čak i godinama ranije, podstaknuti određenim društvenim problemima.

Kao što smo nagovijestili u uvodu, i ova objava dio je tendencioznog predstavljanja određenog događaja kako bi se konzumenti ovog sadržaja naveli na pogrešan zaključak – da je organizovan u vezi sa trenutnom epidemiloškom situacijom u svijetu.

U konkretnom slučaju riječ je grupi navijača koji su se okupili u Budimpešti uoči meča Mađarska – Francuska koji je odigran 19.juna.

Na društvenim mrežama i u medijima postoje drugi snimci sa istog događaja na kojima se jasno vide navijački transparenti koji potvrđuju da je u pitanju okupljanje navijača uoči utakmice.

Mađarska je nedavno ublažila epidemiološke mjere uvedene zbog pandemije Covid-19, a posebno za vakcinisane građane, odnosno one koji imaju imunitetne kartice. Riječ je o ublažavanju ograničenja na osnovu broja vakcinisanih stanovnika.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.