U doba pandemije širenje dezinformacija iz medicinskih krugova više nije ništa novo.

U videu koji cirkuliše Facebookom, kanadski imunolog Rajan Kol, pozdravljajući okupljene na jednom predavanju, kaže da mu je drago što ih vidi bez „nepotrebnih krpa na licu koje ne štite“ i prelazi na svoju ključnu teoriju – da je spajk protein iz vakcina toksičan i da kao takav kruži našim krvotokom i oštećuje organe.

Na Facebooku su još od početka juna prisutne slične objave, inspirisane nedavnom američkom studijom o zdravstvenim radnicima koji su primili mRNK vakcinu Moderna. Studija je otkrila da se spajk protein za koronavirus, koji izaziva COVID-19, nalazi u krvi 11 od 13 učesnika. Kako i sam doktor Kol traže, treba vjerovati struci, a ne novinarima koji se bave provjerom činjenica.

Tako, iako je ova studija poslužila kao osnov za tvrdnje o toksičnom spajk proteinu, jedan od njenih autora kaže da istraživanje ne ukazuje na to da vakcine protiv COVID-19 predstavljaju ozbiljan rizik, a da su nalazi studije pogrešno protumačeni. David R. Valt, stručnjak za dijagnostička ispitivanja sa Odjeljenja za patologiju u jednoj bostonskoj bolnici, rekao je da su studijom, čiji je koautor, istraživači željeli da utvrde da li bi mogli da koriste ultra-osjetljiv test za otkrivanje cirkulišućih antigena proizvedenih mRNK vakcinama.

„Utvrdili smo da možemo otkriti izuzetno niske koncentracije S1 (komponente spajk proteina) kod 11 od 13 zdravih vakcinisanih pojedinaca, a veliku koncentraciju kod tri od 13“, rekao je on AAP-ovim fektčekerima, dodajući da prisustvo „malih“ količina spajk proteina ne znači da mRNK vakcine imaju potencijal da ozbiljno naude.

„Zapravo smo otkrili da su u roku od nekoliko dana od pojavljivanja antigena, pojedinci razvili antitijela koja su uklonila antigen iz krvotoka. Naš zaključak je bio da vakcina funkcioniše kako treba“, rekao je on.

Jedan australijski ekspert za biotehnologiju takođe je rekao da je studija pogrešno protumačena. Profesor Univerziteta u Kvinslendu, Trent Munro, objasnio je da je doza mRNK vakcine veoma mala i posebno dizajnirana da osigura da se mala količina spajk proteina proizvodi od ubrizgane RNK. Ističe i da nije poznato „toksično“ dejstvo nakon vakcinacije.

Da spajk protein nije štetan potvrdilo je više stručnjaka – ljekara, profesora – za Rojters, Factcheck.org i USA Today. Saglasni su da male količine spajk proteina izmjerene u krvotoku nijesu toksične. I iz Američke agencije za hranu i ljekove (FDA) su saopštili isto – da nema naučnih podataka koji ukazuju na to da je spajk protein toksičan ili da se zadržava na bilo kom nivou toksičnosti u tijelu nakon vakcinacije.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.