Ponovo viralne dezinformacije o porijeklu Đukanovića

955

U želji da diskredituju neke od predsjedničkih kandidata pojedini regionalni mediji pribjegavaju različitim načinima dezinformisanja.

Na meti je gotovo svakodnevno aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a oružje za njegovo političko osporavanje ovog puta je njegovo navodno porijeklo.

Portal Alo objavio je tekst sa naslovom:

“Blažo se u grobu prevrće: Milov deda bio četnik, poginuo braneći Ostrog od komunista”

U tekstu se navodi sljedeće:

“Evo ko je bio Milov deda- Ubijen je, zajedno sa Bajom Stanišićem, prilikom partizanskog napada na glavni četnički štab u manastiru Ostrog. Rođen je 1883. godine u selu Lukovo kod Nikšića, a ubijen je 1943. Bio je ban Zetske banovine. Bio je brigadni general vojske Kraljevine Jugoslavije i četnički vođa u Crnoj Gori tokom Drugog svetskog rata”.

Ove tvrdnje nisu novitet – regionalni mediji su u više navrata i ranije pisali o povezanosti predsjednika Đukanovića sa četničkim vođom Blažom Đukanovićem (ovdje, ovdje, ovdje…)

Bilo da je u pitanju zabuna ili maliciozna namjera, ova tvrdnja nije tačna.

Služba za informisanje predsjednika Crne Gore je još 2018. godine demantovale navode o srodstvu četničkog vođe i Mila Đukanovića.

“Nema srodstva između aktuelnog predsjednika države i pokojnog bjelaškog i četničkog prvaka. Prvi je Čevljanin, drugi Cuca”, kazali su oni Anteni M.

Dakle, porodica predsjednika Đukanovića je porijeklom iz mjesta Čevo, i riječ je o dva čovjeka koji se isto zovu i prezivaju.

“Đed Mila Đukanovića, Blažo, bio je nadzornik puteva. Učestvovao je u Prvom svjetskom ratu, u kome je ranjen, a dva brata su mu poginula. Jedan od Blažove braće se školovao na Sorboni, a drugi u Moskvi. Blažo Đukanović je umro početkom Drugog svjetskog rata. Mada politički protivnici Mila Đukanovića već godinama pokušavaju plasirati priču da je njegov đed drugi Blažo Đukanović, četnički komandant, činjenice ih demantuju. Riječ je o dva čovjeka istog imena i prezimena, ali različitog porijekla i života”, piše CDM.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 14.3.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 15.3.2023.

Portal Espreso.co.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 16.3.2023.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article