Oživljavanje netačne izjave o planu NATO-a da uništi pravoslavlje

458

Stanovništvo našeg regiona podijeljeno je kada je u pitanju NATO i Alijansa je vječita tema dezinformacija, teorija zavjere i drugih manipulacija.

NATO se često predstavlja kao neprijatelj naše kulture i religije, o čemu svjedoči Fejsbuku objava u kojoj je istaknuta navodna izjava general potpukovnika Bena Hodžisa o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), a koja je  izazvala brojne negativne reakcije.

“Za NATO je Srpska Pravoslavna crkva jedina pretnja za dovršavanje posla na Balkanu. Koristićemo sve resurse koje imamo da je uništimo”, istaknuta je izjava generalnog potpukovnika Frenklin Ben Hodžisa.

Prije svega, važno je istaći da je Frenklin Ben Hodžis penzionisani američki general-potpukovnik.

Činjenica da nema zvaničnu funkciju u američkoj vojsci ili NATO savezu njegovu izjavu čini irelevantnom i svakako ne može predstavljati “ozbiljan” strateški plan alijanse.

Izjava o SPC je zapravo interpretacija portala Sputnik Srbija koji je na subjektivan način prenio intervju američkog general-potpukovnika objavljen u Glasu Amerike 2019. godine.

Hodžis je u intervjuu za Glas Amerike saopštio da bi uloga Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu i u razgovorima predsjednika Srbije i Kosova trebalo bi da bude veća, odnosno vodeća.

“Naša obaveza mora da bude održiva, umesto epizodna. Ne možemo reći, organizujmo konferenciju o tome, a onda odmah pređimo na nešto drugo”, rekao je Hodžis za Glas Amerike.

“I to je razlog zbog koga smatram da je potrebno pružiti pomoć i veći prostor da bi Vučić i Tači postigli konačan dogovor. Treba, ne samo ukinuti bilo kakve ‘crvene linije’, već pružiti im podršku i zaštitu od pritiska Rusije. Na primer pomoći Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju”, ustvrdio je Hodžis.

Sputnik Srbija je u svom tekstu iznio svoje tumačenje Hodžisove poruke, da je “SPC označio kao glavnu prijetnju za dovršavanje posla na Balkanu”.

“General potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, kazao je u nedavnom intervjuu za „Glas Amerike“ da Srbiji i zemljama regiona „treba pružiti podršku i zaštitu od pritiska Rusije“, pri čemu je SPC označio kao glavnu pretnju za dovršavanje posla na Balkanu.

Američki general je, između ostalog, ukazao da bi, po pitanju rešavanja problema Kosova, Srbiji „trebalo pomoći da se odupre pritiscima pravoslavne crkve vezane za Rusiju“.

Dakle, bivši američki general-potpukovnik Hodžis jeste izjavio da bi trebalo pomoći Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju kao što su i prenijeli regionalni mediji tada.

Ipak, jasno je da nigdje u intervjuu Hodžis nije rekao da je SPC jedina prijetnja za NATO za dovršavanje posla na Balkanu, niti da će alijansa iskoristiti sve resurse da uništi SPC.

Tekst Sputnika i njihovu interpretaciju Hodžisovog intervjua su potom prenijeli i brojni drugi regionalni i domaći prosrpski mediji i tako iskonstruisana ocjena je našla put do korisnika društvenih mreža koji su je prihvatili kao autentičnu.

Zbog činjenice da bivši američki general-potpukovnik, Frenklin Ben Hodžis nikada nije izjavio da je “SPC za NATO jedina prijetnja za dovršavanje posla na Balkanu” i da će koristiti sve resurse kojima raspolažu da je unište, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article