Palestinci se u džamiji okupili zbog ramazana, nisu slavili napad Irana 

269

Napad Irana na Izrael koji je izvršen prošlog vikenda predstavlja značajnu eskalaciju višegodišnjeg rata koji “tinja” između dvije države. 

Nakon što je desetine dronova i raketa ispaljeno na izraelske mete, na društvenim mrežama se pojavio snimak koji, kako tvrde autori objave, prikazuje proslavljanje Palestinaca zbog napada na Izrael. (1, 2, 3, 4

“Palestinci slave u džamiji Al-Aksa nakon što su čuli vesti o iranskom raketnom napadu – Tasnim”, piše u Fejsbuk objavi. 

Iran je napao Izrael u noći između 13. i 14. aprila, a obrnuta pretraga skrinšota iz videa pokazuje da je video navodnog slavlja Palestinaca bio viralan prije napada na Izrael. 

Nedjelju dana prije pomenutog napada, 6. aprila video je objavljen na Jutjub kanalu a povod okupljanja je sasvim drugačiji od onog koji je naveden u objavama na društvenim mrežama. 

Okupljeni ispred džamije Al-Aksa nisu slavili napad na Izrael, već su se okupili zbog molitve koja je organizovana posljednjeg petka tokom Ramazana.  

Na drugim društvenim mrežama dostupni su snimci iz druge perspektive, koji potvrđuju povod okupljanja. 

Nakon što je Iran pokrenuo napad na Izrael sa više od 300 dronova i projektila u ranim satima između subote i nedjelje, Raskrinkavanje je ukazalo na dezinformacije koje su se pojavile. 

Sporne objave ocjenjujemo kao dezinformacije. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article