Tradicionalni telegram liderima zemalja nad kojima je letio papa Franjo dok se vraćao iz Tajlanda i Japana, nekoliko medija predstavilo je drugačije

U nekoliko domaćih i regionalnih medija ove sedmice objavljena je vijest sa naslovom: 

Papa se molio za Putina

U tekstovima na portalima In4s, Sputnjik i Vesti online pojašnjeno je da je papa Franjo uputio tradicionalne telegrame liderima zemalja nad kojima je letio, dok se vraćao iz posjete Tajlandu i Japanu. Kako je letio iznad Rusije, papa je telegram poslao i predsjedniku te zemlje Vladimiru Putinu.

„Šaljem srdačne pozdrave Vašoj ekselenciji tokom leta iznad Rusije na povratku u Rim sa Tajlanda i Japana. Uvjeravam vas da se molim za Vas i cio narod Ruske Federacije i pozivam Božji blagoslov mira i radosti“, navodi se u telegramu koji je objavila pres služba Vatikana.

Mediji navode da su osim Putinu, čestitke upućene liderima Finske, Estonije, Italije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Austrije i zemaljama našeg regiona. 

Pomenuti mediji doslovno su prenijeli telegram Vatikana, ali su senzacionalističkim naslovom čitaoce pokušali da navedu na zaključak da se papa Franjo posebno molio za ruskog predsjednika. 

Naslov je najavljivao sadržaj kojeg u tekstu nema, stoga objave sa In4s, Sputnjik i Vesti online ocjenjujemo kao “klikbejt”.

Klikbejt je, prema metodologiji Raskrinkavanja, “najlakši medijski prekršaj”.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi i čiji je cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji.

Uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

(Raskrinkavanje.me)

IN4s: Klikbejt | Sputnik: Klikbejt | Vesti online: Klikbejt