Selin Dion nova žrtva teorije zavjere o adrenohromu 

743

Skandal majstori širom svijeta, koriste svaku priliku da kreiraju novu teoriju zavjere, a oprobana metoda “što zvučnije ime, veća pometnja na mrežama”  dezinformatorima garantuje da će njihova laž naći put do željene ciljne grupe.  

Jedna od najrasprostranjenijih neutemeljenih teorija je da poznati, bogati i slavni koriste adrenohrom, navodno, drogu koja se dobija iz „dječije krvi“. 

Nova “žrtva” ovih tvrdnji je slavna pjevačica Selin Dion. 

“Eklat na francuskoj TV, ekspert za poznate osobe počinje pričati o Celin Dion i njenoj ovisnosti o Adrenokrmu..”, piše u jednoj objavi na Facebooku. 

Tvrdnja potiče od Žerara Forea koji je, kako prenosi portal Legitim.ch, u poznatoj francuskoj TV emisiji “Touche Pas a Mon Poste” izjavio da je  njena “misteriozna degenerativna bolest nastala zbog zloupotrebe adrenohroma.” 
 
Sama pojava Žerara Forea u ovoj emisiji je bila predmet kritika francuskih faktčekera, jer je on prepoznat kao zvijezda u svijetu teorija zavjere.  Za kritiku je i to što je Fore pred milionskim auditorijumom, bez dokaza govorio o navodnoj trgovini djecom čija se krv zloupotrebljava za “proizvodnju” adrenohroma.  
 
Ne postoji nijedan dokaz da je slavna pjevačica konzumirala adrenohrom, što između ostalih, u svojoj analizi,  poručuju i naše kolege iz Makedonije.  

Pjevačica je u posljednje vrijeme nekoliko puta govorila o svom zdravstvenom stanju, posljednji put početkom ove godine, kada je bila primorana da otkaže turneju, a kada se takođe našla na udaru dezinformatora koji su tada njeno stanje povezali sa vakcinacijom protiv koronavirusa. 

Selin Dion pati od takozvanog sindroma ukočenosti – rijetkog neurološkog poremećaja, koji karakteriše progresivna ukočenost mišića i ponovljene epizode bolnih grčeva. 

“Suočavam se sa zdravstvenim problemima već duže vrijeme i veoma mi je teško da se nosim sa ovim izazovima, kao i da pričam o svemu što prolazim…”, kazala je ranije Dionova. 

Da se vratimo i na “porijeklo” adrenohroma… 

Priča o drogi koju bogati koriste, a koja se navodno dobija iz dječje krvi, počela je da kruži 2016. godine, kao dio šireg narativa o lancu pedofilije u koji je navodno bula umiješana Hilari Klinton, a za koji se ispostavilo da je u pitanju lažna vijest

Teorija zavjere je, da se ova droga proizvodi tako što se uzima krv iz djece koja se „drže i muče na farmama“. Početak ove teorije može se pronaći u fikciji, i to kod majstora tog “zanata” – Aldusa Hakslija i Hantera S Tompsona. 

Adrenohrom nastaje oksidacijom hormona stresa, adrenalina. U medicini se primjenjuje kako bi se zaustavilo krvarenje i to na način što prouzrokuje zgrušavanje krvi kod otvorenih rana i povreda. U laboratorijskim uslovima nastaje uz pomoć srebro oksida koji se koristi kao oksidaciono sredstvo.  
 
Kao što su kolege iz Fake News Tragač ukazale u svojoj analizi, ne postoje dokazi za tvrdnju da se adrenohrom koristi za podmlađivanje, niti da ima halucinogeno dejstvo.    

Stručnjak za pedijatrijsku endokrinologiju, dr Stiven Mitelman je za fakt-čeking platormu Lead Stories ukazao da pokušaj ekstrakcije adrenohroma iz čovjeka “nema smisla”. 

Imajući u vidu da je ovo teorija koja je, uglavnom, zasnovana na fikciji, te da nema dokaza da se navodna droga proizvodi od „dječje krvi“ ali ni da je koristi Selin Dion ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article