Ples za kralja Zulu naroda: Proslava u Južnoj Africi lažno predstavljena kao protest protiv vakcinacije

1048

Dezinformacije na internetu ne poznaju granice niti kontinente. Neistina iz Afrike dospije u naš govorni prostor u dva klika a cilj je očigledan – predstaviti vakcine protiv koronavirusa kao opasne za ljude.

Neistine o protestima stižu nam iz Italije, Francuske, Brazila, Argentine, a sada i iz Afrike i to, ni manje ni više, plasira se neistina da pleme Zulu u Južnoj Africi protestuje protiv vakcinacije.

„Zulu narod u Južnoj Africi protestvuje protiv obaveznih v@ccininacija za koje Južna Afrika kaže da će nametnuti ljudima. Ovo je rat i što prije shvatite da ste u ratu, prije ćete moći uzvratiti“, tvrdi jedna od dežurnih dezinformatorki na mrežama.

Skup koji se može vidjeti na snimku je potpuno suprotan od protesta – u pitanju je proslava Dana nasljeđa u Južnoj Africi, nekada poznatog kao Dan kralja Šake, najčuvenijeg Zulu kralja.

Kako je prenio AFP Africa, novinar Sifamandla Goge je na svom Tviter nalogu objavio isti snimak uz haštag #HeritageDay2021.

On je na svom Tviteru objavio još jedan snimak sa istog događaja, ovog puta iz drugoga ugla.

Objasnio je da je u pitanju takozvani „ples trske“ kojim 24. septembra obilježio odlazak kralja Šake.

AFP je analizom Gugl mapa utvrdio i da je u pitanju ista lokacija za koju se tvrdi da je na njoj održan protest.

Takođe, Južna Afrika, kako je izvijestio AP, nije uvela obaveznu vakcinaciju.

Uzimajući u obzir činjenicu da skup nema veze sa vakcinacijom, te da je u pitanju proslava, ovu objavu smo ocijenili kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.