Slika nepostojeće blokade u Italiji je zapravo iz Britanije

1871

Protesti protiv anti-kovid mjera jesu realnost, ali ih dežurni dezinformatori redovno guraju u domen lažnih vijesti.

Na Fejsbuku je više od hiljadu puta podijeljena fotografija kamiona na auto-putu uz tvrdnju da se radi o protestu kamiondžija u Italiji.

„35.000 vozača kamiona donijelo je rezoluciju da blokira sve u Italiji. Popularni protest počinje vozačima kamiona širom Italije. Potom će uslijediti velike demonstracije cijepljenih i nevakcinisanih građana u svim talijanskim javnim prostorima, uključujući i Piazza Montecitor, ispred sjedišta italijanskog parlamenta. Moto će biti “ili oni ili šta”. “Uskoro”, najavili su, “na policama supermarketa neće biti toaletnog papira.” “Sve ćemo spriječiti: pristup gorivu, tehnologiji, hrani, odjeći, ukratko, svemu.” “Vidjet ćemo želi li ova vlada i dalje nastaviti sa ovom zdravstvenom diktaturom!” “Niko nas ne može obvezati da se cijepimo protiv svoje volje.” NIKO.” “Čak ni Gospodin.” ” Dosta je dosta! Za sada, nema više!“, objavljeno je na Fejsbuku.

Prva neistina je da je na fotografiji protest kamiondžija u Italiji. Obrnutom pretragom fotografije dolazimo do činjenice da je fotografija nastala u Engleskoj, još 2015. godine, kada je u Ešfordu, na putu ka Londonu nastao veliki zastoj usljed štrajka trajektnih radnika u francuskom Kaleu.

Prema izvještavanju italijanskih medija, blokada i protest su najavljivani putem aplikacije Telegram, ali su na kraju bili neuspješni.

„Jedine intervencije su se desile na Stradale di Milano, gdje je bio pokušaj usporavanja saobraćaja na putu Milan-Vareze. Protagonisti su bili u nekoliko velikih vozila. I na putu u Lombardiji, sekcijama A1 i A4 pojedini vozači su pokušali da bokadu“, piše La stampa.

Italijanski fakt-čekeri sa sajta Bufale.net takođe su objavili da štrajka, osim nekiliko pojedinačnih slučajeva nije bilo.

Takođe, kolege iz sarajevskog Raskrinkavanja su razobličile ovu netačnu tvrdnju.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.