Podgrijavanje stare vijesti: Žandarmerija iz Srbije hapsila kosovske policajce još 2012. godine

933
kovid-pacijenti

Međudržavni odnosi Srbije i Kosova i međuetnički odnosi Srba i Albanaca vječiti su izvor tenzija i manipulacija u medijima i na društvenim mrežama.

Svaku trzavicu u odnosima dvije zemlje prati niz neistina na društvenim mrežama.

To je slučaj i sa objavom stranice 24 časa koju je podijelilo 200 korisnika Fejsbuka, koja je u međuvremenu uklonjena.

Na fotografiji se vide dvije osobe u plavim uniformama kako sa vezanim rukama leže na zemlji, pored njih su i dvije puške, dok ih čuvaju tri naoružana vojnika sa „fantomkama“.

Objava sa stranice 24 časa koja je uklonjena

Obrnutom pretragom fotografije na sajtu tineye dolazi se do podataka da fotografija jeste autentična, ali da je napravljena 2012. godine.

Regionalni mediji tada su izvijestili da je srpska Žandarmerija uhapsila dva pripadnika Kosovske policijske službe u rejonu Merdare, koji su sa sobom imali dvije automatske puške, dva pištolja i specijalnu opremu za mjerenje daljine.

Kosovski policajci pušteni su tri dana kasnije da se brane sa slobode.

Zbog činjenice da kosovski policajci jesu uhapšeni, ali da je to bilo još 2012. godine, ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.