2018. godine NATO je počeo da useljava u novu zgradu u Briselu. Ili, bolje reći – kvart. Oko 250 hiljada kvadrata danas je dom za više od četiri hiljade zaposlenih, a poređenja radi – zgrada zauzima površinu od oko 10 fudbalskih terena. Za one kojima NATO nije pri srcu, ovo arhitektonsko čudo predstavlja simbol zla, pa čak baca i na nacističke simbole.  

U jednoj objavi na Fejsbuku postavlja se pitanje:  

Novo sjedište NATO-a, dovršeno 2016. godine, podsjeća nas na SS oznake – zašto? 

Da nova zgrada NATO-a nema veze sa nacizmom i zloglasnim SS jedinicama govori više podataka. Jedan od njih opisan je u pobjedničkom arhitektonskom rješenju gdje se objašnjava:  

“Dizajn NATO kampusa od 41 hektar na periferiji Brisela evocira prste isprepletene u simboličnu kopču jedinstva…” 

“Prijedlog dizajna… izabran 2003. godine, predstavlja rastući fokus NATO-a na ujedinjenju i integraciji u 21. vijeku. Kampus se nalazi na prvom aerodromu u Belgiji, koji su zauzele njemačke snage 1915. i ponovo tokom Drugog svjetskog rata njemačke i savezničke snage. Mirovne ambicije NATO-a predstavljene su kroz osam dugih i četiri kratka kancelarijska krila (sedam spratova u dugim krilima, četiri u kratkim) koja se ukrštaju sa centralnim atrijumom – poput prstiju isprepletenih u simboličnoj kopči jedinstva i međuzavisnosti…” 

Svemu tome treba dodati da je ovaj dizajn dobitnik brojnih nagrada. Da je neko iz struke, ili upravljačkih struktura NATO-a vidio poveznicu sa SS oznakama, sigurno je da ovakvo jedno rješenje ne bi bilo prihvaćeno.  

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article