Pogrešno interpretirani podaci UNICEF-a o stopi suicida adolescenata 

501

Posljednja dešavanja masovnih ubistava koja su se dogodila u Srbiji, ali i česti slučajevi vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori u prvi plan su stavila temu mentalnog zdravlja djece i mladih. 

Za ukazivanje na razmjere ovog problema od velike važnosti su mišljenja stručnjaka, kao i statistički podaci međunarodnih institucija koji se bave ovom tematikom. Međutim, često izostane njihovo pravilno i tačno interpretiranje. 

“46 000 dece i mladih u doba od 10 do 19 godina je počinilo samoubistvo u poslednjih godinu dana u Evropskoj uniji”, kazao je u gostujući na jednoj televiziji Saša Borojević, inače sad već prepoznati teoretičar zavjere.  

Ova izjava odmah je pronašla put i do društvenih mreža gdje je objavljena uz komentar:

“Uznemiravajuće 

Po saopštenju UNICEFA u EU u posljednjih godinu dana bilo 46 000 samoubistava u uzrastu 10-18 g a svaka peta osoba od 16-24 h je depresivna”. 

Navedene tvrdnje nijesu tačne. 

Naime, iznijeti podaci potiču iz globalnog  izvještaja UNICEF-a Stanje djece u svijetu 2021. godine − Na umu mi je: promovisanje, zaštita i briga o mentalnom zdravlju djece, u kojem je iznijeta do sada najopsežnija analiza UNICEF-a o mentalnom zdravlju djece, adolescenata i staratelja u 21. vijeku.

 
“Procjenjuje se da u svijetu više od jednog adolescenta od njih sedam, u dobi 10–19 godina, živi s dijagnostikovanim mentalnim poremećajem. Skoro 46.000 adolescenata izvrši samoubistvo svake godine, što je među prvih pet uzroka smrti u ovoj starosnoj grupi. U većini zemalja, i razvijenih i nerazvijenih, mentalno zdravlje i psihosocijalna podrška su stigmatizovani i nedovoljno finansirani”, navodi se u izvještaju

Dakle, navedena procjena se ne odnosi na zemlje članice EU, već se na osnovu dostupnih podataka za 2019. godinu procjenjuje da je na globalnom nivou skoro 46 000 adolescenata izvršilo samoubistvo. 
 
Takođe, iz navedenog citata zaključujemo da nije tačno da su ovo podaci koji se odnose na “posljednju godinu”. 

U okviru istog istraživanja, objavljen je i separat za Evropu u kome se navodi procjena da je u 2019. godini u Evropi 1.200 djece i adolescenata uzrasta od 10 do 19 godina oduzelo sebi život. 

Ovim tvrdnjama bavi se i FakeNews Tragač

Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o neutemeljenim i netačnim tvrdnjama koje Borojević gotovo svakodnevno plasira putem medija, ali i društvenih mreža. 

Zbog netačnog prenošenja podataka ovaj sadržaj ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article