666 – broj koji vjekovima sa sobom nosi polemiku i uglavnom se vezuje za demone. Raskrinkavanje je već pisalo o tome kako ne postoji veza između tog broja i logoa raznih svjetskih brendova. Ali, neki korisnici društvenih mreža nastavljaju da šire sličan narativ. Oni vide simboliku tamo gdje bi malo ko očekivao. A, kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, služe se različitim kombinatorikama.  

Na Fejsbuku se pojavio post, odnosno fotografija, na kojoj se riječ “Jesus” dovodi u vezu sa brojem 666. 

Ako je pratiti logiku fotografije, sva slova engleskog alfabeta imaju redni broj: J=10, E=5 itd. Autor ovog posta zatim te redne brojeve množi sa brojem 9, koji je dobio tako što je zbir tri šestice, u stvari osamnaest. A, kada se osamnaest razbije na 1 i 8, dobije se 9. Ukupni zbir pomnoženih brojeva je – 666!  

Iako zanimljiva, ova teorija se razbija prostim promatranjem Isusovog imena. Prije svega, na ovim prostorima je poznat kao “Isus”, što znači da gorepomenuta matematika nije upodobljena za različite krajeve svijeta. A, ako se pogleda porijeklo Isusovog imena, onda tek dobijamo drugačiju sliku. Prema katoličkoj enciklopediji, riječ “Isus” je latinska izvedenica od grčke “Iesous”, a koja je potekla od hebrejske “Jeshua”. Dakle, ako se neki od ovih pojmova nađe u računici koja se dijeli na društvenim mrežama, broj 666 će izostati, a samim tim i teorija da je “broj zvijeri” nekako povezan sa Isusom.  

666 se naziva “brojem zvijeri”, a tako ga objašnjava i rječnik Meriam-Vebster. Njegovo porijeklo veže se za Knjigu otkrovenja, ali ne za demone, kao što je uvriježeno mišljenje već decenijama, već za čovjeka. Kako se radi o potpuno neistraženom mitu, o njemu postoje brojna tumačenja.   

Sporna objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article