Pokušaj atentata na predsjednika Madagaskara nije povezan sa vakcinama

1117

U posljednje vrijeme svjedočimo svojevrsnom trendu koji je postao zastupljen među antivakserima a podrazumijeva dovođenje u vezu događaja koji su obišli svijet, sa dobro poznatim teorijama zavjere o vakcinama i koronavirusu.

Nakon što smo raskrinkali neistinite tvrdnje o navodnoj umješanosti Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u ubistvo predsjednika Haitija, Žovanela Moiza, na Fejsbuku se pojavila nova, slična objava koja u centar pažnje stavlja Andrija Radžoelinu, predsjednika Madagaskara na kojeg je trebalo da bude izvršen atentat, koji je na sreću spriječen.

Na fejsbuk profilu “Put do istine” podijeljena je slika na kojoj se vidi naslov članka objavljenog na portalu “Nulta Tačka”.

Vijest o pokušaju atentata na Radžoelinu objavljena je prošle nedjelje i brzo je obišla svijet.

Zbog planiranog atentata policija Madagaskara uhapsila je više osoba, među kojima su dva francuska državljanina.

Ovaj događaj bio je povod za hitan sastanak vlade Madagaskara, a mediji u toj zemlji podijelili su informaciju da je povod za atentat bio plan da se nasilnim putem promijeni vlada.

Kada je riječ o vakcinama protiv kovida i Madagaskaru, poznato je da je krajem prošle godine ta zemlja odlučila da ne učestvuje u COVAX, globalnoj inicijativi raspodjele vakcina, a odluku su obrazložili time da žele naprije da se uvjere u njihovu efikasnost u zemljama u kojima je počela imunizacija.

Ipak, nekoliko mjeseci nakon toga, Madagaskar je primio prvu isporuku od 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

Tekst sa portala „Nulta tačka“, čiji je naslov podijeljen na Fejsbuku, bez realnog utemeljenja i provjerenih činjenica ukazuje da je razlog planiranog atentata na predsjednika Madagaskara njegova neposlušnost, tj. odbijanje vakcina.

Imajući u vidu da Radžoelina nije odbio vakcine, već je pozvao stanovnike svoje zemlje da se vakcinišu, kao i to da ne postoje nikakve indicije da je razlog pripremanja njegovog atentata povezan sa vakcinama, članak pomenutog portala i Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.