Nakon igara u Londonu, i OI u Japanu na meti teoretičara zavjere

Otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju proteklo je bez publike, ali ipak, nije moglo proteći bez dezinformacija i teorija zavjere.

575

Otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju proteklo je bez publike, ali ipak, nije moglo proteći bez dezinformacija i teorija zavjere.

Ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, oduvijek su bile spektakularne, u njima učestvuju stotine izvođača, na njima se predstavljaju univerzalne vrijednosti, ali one uvijek motivišu teoretičare zavjere da šire izmišljotine preko društvenih mreža.

To je bio slučaj i sa otvaranjem Olimpijskih igara u Londonu, što je raskrinkano više puta.

Igre u Tokiju tek što su otvorene a već se pokušavaju povezati sa „globalnom zavjerom“, Agendom 2030.„DETALJ sa otvaranja IGARA!!! Šta znači taj LOGO? AGENDA 2030… Svet bez država, jedna svetska vlada, jedna religija, jedna valuta, jedna vojska, nećemo ništa posedovati a bićemo srećni, totalna kontrola… Nema šta, pred nama je veoma zanimljiv period!!! Gledajmo farmu, parove, zadrugu i slično…“, kaže se u tekstu koji prati objavljene fotografije sa otvaranja, snimljene iz vazduha a na kojoj se vidi niz boja poređanih u tri kruga.

Na istoj objavi nalaze se fotografije čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Gebrejesusa, predsjednika Francuske Emanuela Makrona, osnivača Mikrosofta Bila Gejtsa i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona kako takve bedževe nose na reverima svojih sakoa.

Tema otvaranja igara u Tokiju bila je kretanje naprijed, odnsono isticanje zahvalnosti na naporima iz 2020. Godine, obilježene pandemijom, ali i donošenje osjećaja nade u budućnost, a ne bilo kakva globalna vlada ili slične ideje.

Šta je zapravo famozna Agenda 2030 koju teoretičari zavjere pokušavaju predstaviti kao zli plan o globalnoj vladi, nestanku nacija, kraju posjedovanja lične imovine…?

Naravno, apsolutno nije ništa od toga što se navodi u ovoj i sličnim Fejsbuk objavama.

Dokument se zapravo zove Agenda održivog razvoja do 2030. godine i u sebi sadrži 17 ciljeva: zaustavljanje siromaštva i gladi u svijetu, unapređenje zdravstvenog sistema kroz bolju imunizaciju, kvalitetnije obrazovanje, rodna ravnopravnost, pristup čistoj vodi, priuštiva i čista energija, pošteno plaćen rad i ekonomski rast, inovativan pristup industriji i infrastrukturi, smanjenje nejednakosti, održivi gradovi i zajednice, odgovorna proizvodnja i potrošnja, suočavanje s klimatskom krizom, očuvanje života pod vodom i na zemlji, mir, pravednost i jake institucije, i zajedničko djelovanje.

Dakle, nikakva globalna vlada, vojska, svijet bez lične imovine…

Što se tiče bedževa koje nose Makron, Gebrejesus, Gejts i Džonson, jeste u pitanju logo ove agende, odnosno kampanje za nju koja se naziva Globalni ciljevi.

Zbog činjenice da ne postoji nikakva zavjera u obliku Agende 2030, ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

26/07/2021

Ocjena:

Raskrinkano, Teorija zavjere