U Milvokiju i dalje ima koronavirusa, mjere su ukinute zbog velikog broja vakcinisanih

Milvoki Baksi osvojili su titulu šampiona u NBA ligi što je izazvalo veliko slavlje u tom gradu u državi Viskonsin.

241

Milvoki Baksi osvojili su titulu šampiona u NBA ligi što je izazvalo veliko slavlje u tom gradu u državi Viskonsin.

Proslava titule organizovana je na jednom od gradskih trgova gdje su, pred velikim brojem navijača, zvijezde tog tima, Janis Antetokumpo, Kris Midlton i ostali, donijele trofej i obratili se navijačima.

Ovako masovan skup, ali i jedna od najbitnijih vijesti u svijetu sporta izazvala je i dezinformacije.

Uz video sa slavlja titule podijeljen je i sljedeći tekst:IMA LI TU K0R0NE??? Amerika, Milvoki Baksi, košarka, osvojili NBA ligu!!!! Nije bilo ograničenja, pasoša i slično…. Da je u pitanju p@ndemija, da li bi ljudi izašli u tolikom broju da slave?????

Odgovori na ova pitanja su prosti. Da – u Milvokiju, i u cijelom Viskonsinu ima slučajeva kovida. Prema zvaničnim podacima u Milvokiju se, na nedjeljnom nivou, u prosjeku, zaraze 83 osobe, a u državi Viskonsin broj zaraženih je trenutno u porastu.

Restriktivnih mjera u Milvokiju više nema, a ključni razlog za to je i činjenica da se u toj državi jednom dozom vakcinisalo 51,3 odsto stanovništva, dok je 48,9 odsto vakcinisano sa obje doze čime se broj zaraženih drastično smanjio i otvaranje te države je aktivno krenulo još u proljeće.

Dakle, činjenica da se u Milvokiju organizovalo veliko slavlje apsolutno ne govori da u tom gradu nema slučajeva zaraze koronavirusom i da je pandemija gotova.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

23/07/2021

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama