Kad struka (dez)informiše: Vakcine nisu uzrok veće stope smrtnosti

656

Za informisanje građana od krucijalne važnosti su smjernice koje dobijamo od naučne zajednice, što je pokazala i posljednja svjetska zdravstvena kriza. Međutim, ponekad upravo njihovi netačni i neprovjereni stavovi posluže kao epicentar širenja dezinformacija, što dovodi do nesagledivih  posljedica.

Posljednjih dana se koordinarno dijeli naslovna strana hrvatskog političkog nedjeljnika Hrvatski tjednik. Na naslovnici je istaknut intervju sa doktorom Srećkom Sladovljem, praćen naslovom:

“Cijepljenima se ne piše dobro, ali se ne slažem s nekim kolegama da će svi umrijeti u sljedeće dvije godine”

U nastavku je prikazan dio njegove izjave u kojoj tvrdi da je vakcina protiv kovida uzrok veće stope smrtnosti, a da je to najčešći slučaj u državama koje bilježe najveću stopu vakcinisanih građana. Sladovljev kao primjer navodi iznenadne smrti javnih ličnosti, te podatke o porastu određenih bolesti.

“Smrtnost kao posljedica cijepljenja od Covida-19 enormna je, a najčešća je u zemljama koje su najviše procijepljene. Iznenadne smrti športaša i estradnih zvijezda samo su vrh sante leda”, navodi se između ostalog u objavi.

Skrinšot naslovne strane su podijelili brojni korisnici Fejsbuka (1, 2, 3, 4, 5, 6), a pojedinima je stav struke poslužio da još jednom “dokažu” da su vakcine štetne:

“Postoje tri vrste tzv. vakcina. Trećina njih su obični fiziološki rastvor koje su primali političari, prijatelji im tajkuni, biznizmeni i ostali pobjednici tranzicije, kao i ličnosti iz drugih sfera javnog života koje su pristale da budu manekeni farmaco mafije. Primali su ih i obični ljudi koji su jednostavno imali puku sreću da ih ta vrsta zapane. Druga trećina je za sterilizaciju, dok treća trećina otpada na one predviđene za likvidaciju posle određenog perioda, sve u zavisnosti od organizma”.

Tvrdnja da su vakcine uzrok veće stope smrtnosti nije tačna, nju demantuju zvanični podaci.

Ukoliko uzmemo u obzir podatke iz januara 2023, objavljene na sajtu Our World in Date, Sjedinjene Američke Države (SAD) su među populacijom koja ima najveći procenat vakcinisanih.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) konstatovao je da su smrtni ishodi nakon vakcine protiv kovida izuzetno rijetki, a da vakcina, u tim slučajevima, nije nužno uzrok smrti.

“Izvještaji o smrti nakon vakcinacije protiv kovid-19 su rijetki. Izvještaji o neželjenim događajima za VAERS nakon vakcinacije, uključujući smrtne slučajeve, ne znače nužno da je vakcina izazvala zdravstveni problem. Više od 666 miliona doza vakcina protiv kovid-19 primljeno je u Sjedinjenim Američkim Državama od 14. decembra 2020. do 11. januara 2023. Za to vrijeme, VAERS je primio 18.649 preliminarnih izvještaja o smrti (0,0028%) među ljudima koji su primili kovid-19 vakcinu”.

Nakon pregleda dokumentacije i obdukcije u slučajevima sa smrtnim ishodom, CDC je potvrdio da je vakcina bila uzrok u devet slučajeva. Uzimajući u obzir podatak o broju vakcinisanih, odnosno 666 miliona doza, vakcine se definitivno ne mogu okarakterisati kao uzrok veće stepe smrtnosti u poslednjih tri godine.

“Kontinuiranim praćenjem identifikovano je devet smrtnih slučajeva uzročno povezanih sa vakcinacijom J&J/Janssen protiv kovid-19. CDC i FDA nastavljaju da razmatraju izvještaje o smrti nakon vakcinacije protiv kovid-19 i ažuriraju informacije čim postanu dostupne”.

Spornim tvrdnjama Sladovljeva bavile su se i naše kolege sa portala Faktograf.hr koji navode da nijedna institucija nije potvrila da je povećanje broja smrtnih slučajeva povezano s vakcinacijom protiv Covida-19.

Takođe, netačna je i tvrdnja o tome da su “iznenadne smrti sportista i estradnih zvijezda samo vrh sante leda”.

Od početka pandemije, smrt poznatih ličnosti je nažalost bila materijal za dokazivanje raznih teorija zavjere o negativnim posljedicama vakcine protiv kovida.

Tim Raskrinkavanje.me je više puta dokazao da su upravo slučajevi sportista, pjevača, te drugih javnih ličnosti iskorištene od strane dezinformatora.

Sladoljev je inače bivši imunolog i zaposleni Imunološkog zavoda.

Kolege iz Faktografa su prethodno dokazale da brojne njegove tvrdnje nijesu bile tačne,  a on se na početku pandemije našao i na listi dezinformatora koji su najučestaliji objavljivali lažne vijesti.

Kovid vakcine se ne dijele na one za sterilizaciju, likvidaciju…

Tvrdnje koje su se našle u opisu objave sa Fejsbuka prije svega nijesu povezane sa onima koje je iznio Sladoljev, a navode o različitoj distribuciji vakcina ili njihovom sastavu nemoguće je potkrijepiti bilo kakvim dokazima.

Države su, na početku pandemije, uspostavile strateški pristup masovnoj vakcinaciji, obezbjeđujući prednost određenim grupama, kako bi najbrže i najefikasnije sprovele imunizaciju građana.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je, na svom sajtu, jasno istakla da prije distribuiranja vakcina, iste prolaze kroz fazna i rigorozna istraživanja.

“Kako bi se osigurala sigurnost svih vakcina protiv Covida-19 na snazi su stroge mjere predostrožnosti. Prije nego dobiju odobrenje SZO-a i nacionalnih regulatornih agencija, vakcine protiv Covida-19 moraju proći rigorozna testiranja u kliničkim ispitivanjima kako bi dokazali da ispunjavaju međunarodne sigurnosne standarde i standarde efikasnosti”.

Dodatno, pojašnjeno je koje nuspojave mogu nastati nakon vakcinacije, a da su ozbiljniji ili dugotrajni neželjeni efekti izuzetno rijetki.

“Kao i sa bilo kojom vakcinom, neki pojedinci će doživjeti blage do umjerene neželjene efekte nakon što se vakcinišu protiv kovid-19. Ovo je normalan znak da tijelo razvija zaštitu. Neželjeni efekti kovid-19 vakcine uključuju temperaturu, umor, glavobolju, bolove u mišićima, hladnoću, proliv i bol ili crvenilo na mjestu ubrizgavanja. Nisu svi vakcinisani doživjeli neželjene efekte. Većina neželjenih efekata odlazi u roku od nekoliko dana. Možete upravljati bilo kojim neželjenim efektima sa odmorom, mnogo bezalkoholnih tečnosti i uzimajući lekove za upravljanje bolovima i groznicom, ako je potrebno.

Ozbiljniji ili dugotrajni neželjeni efekti na kovid-19 vakcine su mogući, ali izuzetno rijetki”, pojašnjavaju iz SZO.

Objave u kojima je podijeljena naslovna strana Hrvatskog tjednika, zbog jasnih dokaza da vakcina nije uzrok veće stope smrtnosti, niti da smrti javnih ličnosti to dokazuju, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Dodatno, zbog obmanjujućih i netačnih tvrdnji o postojanju navodno tri različite vrste vakcina, ova  objava dobija i ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article