Ponovo viralne dezinformacije o “prvom LGBT” vrtiću  

544

Posljednjih dana su brojni regionalni mediji izvijestili da je u glavnom gradu Njemačke otvoren novi vrtić. I to ne bi bilo ništa neobično da nisu prenijeli informaciju da je to ujedno i prvi “vrtić za homoseksualce”. 

Neki od naslova su glasili: 

“U Berlinu otvoren dječji vrtić za homoseksualce”, prenio je Tribun.hr u naslovu teksta. 

“Otvoren prvi vrtić za homoseksualce: “Ovaj projekat bi trebalo da da primer kako je to biti gej”, naslov je teksta objavljenog na portalu B92

“Zapadne vrednosti?! Otvoren prvi LGBT vrtić u Nemačkoj”, stoji u naslovu teksta portala Nulta tačka

Istu vijest su objavili i brojni korisnici društvenih mreža, uz konstataciju da “nam Zapad nameće pogrešne vrijednosti”. (1, 2, 3, 4, 5) 

Tvrdnja da je u Berlinu otvoren prvi vrtić za homoseksualce, odnosno vrtić gdje “uče djecu kako postati gej” je već poznata dezinformacija o čemu je Raskrinkavanje pisalo prošle godine, kada je najavljeno otvaranje istog obdaništa. 

Tačno je da je jedna LGBT organizacija sprovodi projekat Berlinskog LGBTIQ savjetovališta, u okviru kojeg se otvara kompleks koji sadrži i vrtić za djecu. 

Na zvaničnoj vebstranici kompleksa navedeno je da se vrtić zasniva na principu inkluzivnosti i poštovanju različitosti od najranijeg perioda, a da dva obdaništa primaju do 90 djece. 

“Svoj djeci prije svega želimo ponuditi bezbrižno i ugodno okruženje: ovdje treba da se igraju zajedno, jedu i odrastaju poštujući ljude i prirodu. Osim toga, želimo da se djeci približe i drugi načini života i iskustva. Vaspitači/ce koji su i sami LGBTI ovdje se doživljavaju kao prirodni dio vrtića, a time i društva. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti razbiti predrasude i pojedinoj djeci, koja bi se kasnije mogla izjasniti kao LGBTI, olakšati put da svoju različitost shvate kao nešto što se podrazumijeva”, navodi se u pojašnjenju na vebsajtu.   

Takođe, na veb sajtu Berlinskog LGBTIQ savjetovališta se navodi da je vrtić zapravo podrška toj populaciji.  

U ovim vrtićima, LGBTI teme su prosto vidljivije i nisu “zabranjena tema”, ali ne uče djecu kako da se opredijele za određenu seksualnost. 

“Čemu ovi vrtići? LGBTI osobe mogu dobro živjeti i raditi u Berlinu. Uprkos tome, mnoge škole i vrtići imaju problema da se na pravi način nose s temama homoseksualnosti, trans i interrodnosti kada se radi o djeci. Sada to želimo promijeniti. Polazimo od pretpostavke da se ne postaje “lezbejka”, “gej”, “bi”, “trans” ili “inter”, već da ste takvi rođeni. 
 
LGBTI tema nije ekskluzivna tema samo za odrasle – lični identitet, želje i spoznaja o životu, o ljubavi, prijateljstvu i partnerstvu, tiču se svakoga, pa i onih najmanjih među nama. Želja i cilj nam je ohrabriti vas i podržati na vašem putu”. 

Kriterijum za prijavljivanje djece u ovaj vrtić nije rodno ili seksualno opredjeljenje – u obrascu za prijavljivanje, roditeljima se ne postavlja pitanje o njihovom seksualnom ili rodnom identitetu ili njihove djece. 

Činjenica je da je kompleks Berlinskog LGBTIQ savjetovališta drugačiji i otvoreniji prema LGBTIQ populaciji, a da vrtić u okviru tog kompleksa teži ka vaspitavanju djece, da poštuju osobe drugačijih opredjeljenja. 

Ovim tvrdnjama su se bavile i kolege iz Raskrinkavanje.ba

Medijske i objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao dezinformacije. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article