Prošle godine na Netfliksu se pojavilo vanserijsko filmsko ostvarenje koje potpisuje Roman Gavras, a koje je slobodno moglo poslužiti kao kroki za nerede koji su tokom jula bijesniili Francuskom. Film “Atena” praktično priča istu priču, koja se nažalost odigrala u predgrađu Pariza, kada je policajac upucao i usmrtio 17-godišnjeg mladića. 

“Atena” je očigledno naišao na veliku popularnost, jer su neki dezinformatori na društvenim mrežama upravo iskoristili scene iz filma, kako bi predstavili pogrešno stanje u Francuskoj. U jednom od postova može se vidjeti bijesna rulja, koja je zauzela policijski kombi, kako naoružana hara ulicama. Ta scena našla se i u trejleru filma “Atena”, a svakako nije bila stvarna scena haosa na francuskim ulicama, nakon ubistva mladića, kako je to bila namjera da se predstavi ovih dana. 

Nije samo “Atena” film koji je poslužio dezinformatorima da doliju ulje na ionako razjarenu vatru u Francuskoj. Popularna franšiza “Fast and furious” poznata je po vratolomijama i visokim budžetima. U jednom od posljednjih nastavaka sage, mogu se vidjeti automobili kako padaju sa višespratnog parkinga. Ova skupocjena scena stavljena je u kontekst Francuske u jeku protesta, iako je veoma lako dokazati da se radi o filmskom ostvarenju, a ne realnim slikama sa francuskih ulica.  

Dok jedni govore da automobili padaju sa neba u Francuskoj, drugi tvrde da gore biblioteke koje čuvaju pravo blago. Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i snimci zgrade u plamenu, za koju se tvrdilo da je biblioteka “Alcazar” u Marseju. Iako je “Alcazar” nastradala u neredima, u vidu slomljenih stakala isl, svakako nije bila zahvaćena plamenom. Zgrada o kojoj se diskutovalo na internetu, a koja je u plamenu, u stvari je bila zgrada Centralne pošte u Manili, na Filipinima.  

Kako su protesti i neredi u Francukoj postajali sve žešći, vlada je razmatrala kako da na njih odgovori. Jedna od stvari koja se razmatrala bilo je ograničavanje pristupa određenim mrežama, za koje je procijenjeno da su doprinijele nasilju. Ipak, vlada Emanuela Makrona, odnosno ministarstvo unutrašnjih poslova, nije najavilo gašenje interneta. Ukaz koji se širio društvenim mrežama, a u kojem se to tvrdi, bio je lažan

In this article