Potpredsjednica Građanskog pokreta URA nije rekla da Srbi nemaju šta da traže na Cetinju

939

Ustoličenju mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Joanikija, koje je obavljeno u Cetinjskom manastiru 5.septembra prethodili su, između ostalog, brojni medijski članci koji su odudarali od činjeničnog stanja, obilovali pristrasnim izvještavanjem i manipulisanjem činjenicama. 

Jedan od tih tekstova objavio je portal Alo sa naslovom:

Tvrdnja koje je sadržana u naslovu da Marovićeva  poručuje da Srbi  nemaju šta da traže na Cetinju nema uporište u tekstu, već je riječ o senzacionalizmu kojim se željela postići čitanost.

To se jasno uočava iz sadržaja teksta koji glasi:

Portal Alo je za pisanje svog teksta iskoristio gostovanje Marovićeve u dnevniku beogradske televizije N1 koje je upakovao u svoj manipulativni sadržaj. Pažljivim slušanjem njenog izlaganja na temu ustoličenja Joanikija, jasno je da ona nijednom riječju nije saopštila da Srbi nemaju šta da traže na Cetinju, već je ukazala da predsjednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović ne bi trebali da dolaze na Cetinje, kao što je to odluka i crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića.

Uz to, Alo navodi i da je Marovićeva “cijeli vikend provela u Sremskim Karlovcima, držeći političke tribine sa pokretom Ne davimo Beograd i političarima iz Hrvatske, prećutkujući i činjenice o tom skupu.

U objavi Građanskog pokreta URA na njihovoj fejsbuk stranici je navedeno da je Marović učestvovala na  „Zemaljskom forumu“ u Sremskim Karlovcima koji se održavao od 23.do 29. avgusta u organizaciji Ministarstva prostora.

Ovu objavu ocjenjujemo kao klikbejt. Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Objava dobija i ocjenu “Manipulisanje činjenicama” jer čitaocima nije prenešeno na vjerodostojan način izlaganje Marovićke na N1 televiziji, kao  i tačne informacije u vezi skupa u Sremskim Karlovcima  gdje je boravila. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Edit: 27.09.2021. 11:36am

Portal ALO objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.