Potpredsjednica Građanskog pokreta URA nije rekla da Srbi nemaju šta da traže na Cetinju

Ustoličenju mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Joanikija, koje je obavljeno u Cetinjskom manastiru 5.septembra prethodili su, između ostalog, brojni medijski članci koji su odudarali od činjeničnog stanja, obilovali pristrasnim izvještavanjem i manipulisanjem činjenicama. 

110

Ustoličenju mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Joanikija, koje je obavljeno u Cetinjskom manastiru 5.septembra prethodili su, između ostalog, brojni medijski članci koji su odudarali od činjeničnog stanja, obilovali pristrasnim izvještavanjem i manipulisanjem činjenicama. 

Jedan od tih tekstova objavio je portal Alo sa naslovom:“DRITANOVA MALA BEZOBRAZNICA Jovana Marović: “Srbi, nemate šta da tražite na Cetinju, dalje od Crne Gore…”, a onda provela vikend u Srbiji, evo šta je radila po Sremskim Karlovcima”.

Tvrdnja koje je sadržana u naslovu da Marovićeva  poručuje da Srbi  nemaju šta da traže na Cetinju nema uporište u tekstu, već je riječ o senzacionalizmu kojim se željela postići čitanost.

To se jasno uočava iz sadržaja teksta koji glasi:„ Potpredsednica pokreta URA, Dritana Abazovića, Jovana Marović napala je žestoko državu Srbiju i optužila je za miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Dritanova mala pokazala je tako licemjerje neviđenih razmera jer je upravo ona učestvovala u političkim aktivnostima na teritoriji Srbije. Jovana Marović je cijeli vikend provela u Sremskim Karlovcima, držeći političke tribine sa pokretom Ne davimo Beograd i političarima iz Hrvatske. Ne znamo kako bi ovo nazvala Dritanova perjanica, ali je sasvim sigurno da i ona pripada popularnom političkom korpusu koji smatra da svako iz regiona ima pravo da kroji politiku Beograda i određuje šta će se raditi u Srbiji.

Ona dodaje da je poslednjih godinu dana u Srbiji izraženo interesovanje za dešavanja u Crnoj Gori, da su brojne izjave neprimjerene, što nailazi na oštro osuđivanje, kao i da se zvanični Beograd miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Marović smatra da bi samo ustoličenje trebalo izmjestiti i da je odgovorno postupanje svih koji neće biti na Cetinju”.

Portal Alo je za pisanje svog teksta iskoristio gostovanje Marovićeve u dnevniku beogradske televizije N1 koje je upakovao u svoj manipulativni sadržaj. Pažljivim slušanjem njenog izlaganja na temu ustoličenja Joanikija, jasno je da ona nijednom riječju nije saopštila da Srbi nemaju šta da traže na Cetinju, već je ukazala da predsjednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović ne bi trebali da dolaze na Cetinje, kao što je to odluka i crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića.

Uz to, Alo navodi i da je Marovićeva “cijeli vikend provela u Sremskim Karlovcima, držeći političke tribine sa pokretom Ne davimo Beograd i političarima iz Hrvatske, prećutkujući i činjenice o tom skupu.

U objavi Građanskog pokreta URA na njihovoj fejsbuk stranici je navedeno da je Marović učestvovala na  „Zemaljskom forumu“ u Sremskim Karlovcima koji se održavao od 23.do 29. avgusta u organizaciji Ministarstva prostora.“Forum je okupio preko 30 predavačica i predavača iz regiona i svijeta i preko 100 učesnika, a imao je za cilj da inspiriše razgovorima o progresivnim politikama, kao i da pruži podršku upoznavanju i udruživanju aktera iz različitih disciplina i oblasti djelovanja”, naveli su iz pokreta URA.

Ovu objavu ocjenjujemo kao klikbejt. Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Objava dobija i ocjenu “Manipulisanje činjenicama” jer čitaocima nije prenešeno na vjerodostojan način izlaganje Marovićke na N1 televiziji, kao  i tačne informacije u vezi skupa u Sremskim Karlovcima  gdje je boravila. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

08/09/2021

Ocjena:

Klikbejt, Manipulisanje činjenicama