Požar u Madridu nije uništio dokumentaciju Ministarstva zdravlja 

393

Na društvenim mrežama se pojavio snimak za koji se tvrdi da prikazuje požar u zgradi Ministarstva zdravlja Španije u kom je uništena dokumentacija o imunizaciji stanovništva, koja navodno predstavlja dokaz u sudskim sporovima. 

Više korisnika (1, 2, 3) je podijelilo video, uz komentar: 

“Madrid – mediji su izvijestili o požaru u Ministarstvu zdravlja. Do požara je došlo u dokumentarnoj arhivi Ministarstva, gdje se skupljaju zapisnici, između ostalog, o politici cijepljenja stanovništva, koji su trenutno na sudovima i u kojima se traže zatvorske kazne za raznu gospodu. Neka pale i uništavaju dokaze kako hoće! Dobri momci imaju sve! Uvijek 17 koraka ispred”, navodi se u Fejsbuk objavama. 

Ipak, tvrdnja da se požar dogodio u arhivskom odsjeku Ministarstva zdravlja nije tačna. Prema navodima španskog medija Europa Press, požar je zahvatio zgradu koja je sjedište Ekonomskog i socijalnog savjeta Španije, a koja se nalazi pored zgrade Ministarstva zdravlja. 

“Požar se dogodio oko 10:40 ujutro na četvrtom spratu zgrade koja je smještena u ulici Huertas na broju 73, a koja se nalazi odmah do sjedišta Ministarstva zdravlja u ulici Paseo del Prado. Devet ekipa vatrogasaca uputilo se na mjesto požara i uspjeli su ugasiti vatru nedugo nakon dolaska. Zaposleni zgrade su na vrijeme evakuisani i nijednoj osoba nije bilo potrebno ukazivanje ljekarske pomoći. Četvrti sprat zgrade je u potpunosti zahvaćen požarom i dimom, a na petom spratu su zabilježena oštećenja zbog dima”, navedeno je u tekstu Europa Press-a. 

Kolege iz španske fakt-čeking organizacije Maldita.rs su u analizi ukazale su da se arhivski odsjek nalazi u zgradi Ministarstva zdravlja u ulici Paseo del Prado broj 18-20, a ne u zgradi Ekonomskog i socijalnog savjeta u kojoj je izbio požar, u ulici Huertas broj 73. 

Ovim tvrdnjama su se bavile i kolege iz Faktografa i Istinomera, koji u svojim analizama ukazuju da je Ministarstvo zdravlja Španije potvrdilo da Ekonomski i socijalni savjet nije pod okriljem tog resora, već je u pitanju nezavisna institucija. 

“Radi se o savjetodavnom tijelu Vlade s punom pravnom autonomijom i punim kapacitetom, koje funkciše samostalno za ostvarivanje svoje namjene, pri Ministarstvu rada, prema svom pravilniku o ustrojstvu i unutrašnjem poslovanju”, navodi se u analizi Faktografa. 

Predstavnici Ekonomskog i socijalnog savjeta potvrdili su za Malditu da se u prostorijama zahvaćene  požarom nisu nalazile arhive, već se sastoje od različitih kancelarija. 

Dakle, nije tačno da je požar zahvatio arhivski odsjek Ministarstva zdravlja i da je tom prilikom uništena dokumentacija koja se odnosi na detalje procesa vakcinacije stanovništva Španije. Požar se dogodio u sjedištu Ekonomskog i socijalnog savjeta Španije, intitucije čije djelovanje nije povezano sa Ministartsvom zdravlja, već je u nadležnosti Ministarstva rada. 

Objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article