Antivakseri ponovo dezinformišu: HPV vakcina ne izaziva sterilitet

1189

Značaj vakcina je nemjerljiv u zaštiti od brojnih bolesti o čemu svjedoče podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prema kojima vakcine trenutno sprečavaju više od 20 bolesti opasnih po život pomažući ljudima da žive duže i zdravije, a sprečaju i 3,5 do 5 miliona smrtnih slučajeva svake godine.  

Ipak, uprkos tom ogromnom napretku teoretičari zavjere ne posustaju u širenju neistinitih tvdnji o štetnosti vakcina. 

U jednoj takvoj Fejsbuk objavi navode: 

„U bojama jutra sada, voditeljke sa telećim pogledom opet  su podlo, promovisale obaveznu vakcinaciju i struku HPV (sterilizacijom).  Pozivaju roditelje na MMR i HPV vakcinaciju, prijete da se djeci uskrati pravo na vrtić i školu. Neki Adis Martinović plaćenik farmako bande (židovskih ološi) koje hoće da vladaju planetom pohvalio je čak i udruželje roditelja, kome smo poslali bar 10 mejlova upozorenja da se ne igraju sa životima djece.To udruženje budala i plaćenika nije ni reagovalo,ali je nastavilo da glumi brigu o djeci.Tragedija koliko će djece biti sterilisano i otrovano. Zamislite djevojčice-buduće žene koje se udaju očekuju u braku dijete i ne mogu imati dijete. Zatim sledi razvod,tragedija i naravno propast države jer nema stanovnika“. 

Tvrdnje da HPV vakcina izaziva sterilitet nijesu tačne.

To je u CDT-ovom podkastu “Akcija” nedavno ponovio i epidemiolog Instituta za javno zdravlje Milko Joksimović. 

“HPV vakcina jednim dijelom čuva plodnost, jer prevenira kancer genitalnog organa. Zamislite ženu koja dobije kancer grlića materice – tu je liječenje: hirurgija, radioterapija, hemoterapija. Najveći broj žena je završio sa mogućnošću da ikada ikada više postane majka. Ako HPV vakcinom prevenirate tu mogućnost, onda čuvate plodnost djevojaka koje mogu da se ostvare kao roditelji kada dođe vrijeme”, kazao je Joksimović. 

Govoreći o istoj temi, šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović je kazala da je naša zemlja broj jedan u regionu i Evropi po broju obolijevanja i smrti od kancera grlića materice i naglasila da je HPV vakcina isprobana i apsolutno bezbjedna, kao i da se radi o najmoćnijem oružju protiv HPV virusa kojim je, kako kaže, moguće okrenuti negativne trendove. 

“Za Crnu Goru to možda jeste jedna nova vakcina koja se uvodi u kalendar imunizacije ali bez sumnje za nas na globalnom nivou to je sad jedna isprobana, apsolutno bezbjedna vakcina i mi smo do sada administrirali stotine miliona doza na globalnom nivou”, kazala je Brajović.  

HPV vakcina je veoma djelotvorna, a rezultati u spriječavanju bolesti/stanja uzrokovanih ciljnim tipovima HPV-a su odlični poručuju iz IJZCG.

“Vakcina je visoko bezbjedna što je utvrđeno i kroz veliko iskustvo primjene – primjenjuje se duže od 15 godina, dato je preko 270.000.000 doza u preko 100 država u kojima se vakcina koristi”, navode iz IJZCG u preporukama objavljenim na sajtu.  

Da su HPV vakcine bezbjedne i efikasne poručuju i iz Američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Raskrinkavanje se više puta bavilo tvrdnjama o navodnoj štetnosti HPV vakcine (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje...) 

U objavi koja je predmet ove analize u negativnom kontekstu prikazana je i MMR vakcina. 
 
MMR vakcina je izuzetno bezbjedna i jedna od najdjelotvornijih, a o njoj smo pisali više pojedinačinih analiza. 

Zbog navedenog ovaj sadržaj ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere.  
 
Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article